50 лв. наем за студенти в Пловдив

  • 30 август 2012 09:23

  • 2999
  • 0
50 лв. наем за студенти в Пловдив
©

Между 50 и 550 лева струва леглото на студента тази есен. Пазарът на квартири вече кипи, Пловдивският университет е облепен с обяви за наеми, а свободните хазяйки седят по пейките с намерението сами да си подберат клиентите.

Най-евтината квартира в момента е в Съдийския квартал. В сутерена на стара къща се предлагат две стаи с по две легла с обща баня и тоалетна. Наемът на легло е 50 лева, съобщиха от агенция за недвижими имоти. Въпреки изгодната цена, през повечето време стаите са незаети по една проста причина: електромерът за къщата е общ и студентите плащат и тока на хазяите.

През зимата евтината иначе квартира става много скъпа заради сметките от ЕВН и те скоростно се изнасят. Така е от години, но хазяите продължават да не поставят отделен електромер. В "Изгрев" също се предлагат квартири на ниска цена - по 50 лева за легло, но и те остават незаети заради отдалечеността и недобрия имидж на квартала.

Най-скъпите квартири се наемат от гръцки студенти. Те са в Центъра и до новотела и се отдават за 450 до 550 евро (550 лева за легло). Такава е цената на апартамент с две спални, хол и кухня, които са обзаведени скъпо и удобно. В тях има климатици, плазми, съдомиялна, вградени елуреди и т.н.

Средната цена на студентските квартири в близост с Пловдивския и Техническия университети, е по 100 лева за легло в стая, която е в апартамент, обитаван от хазяи. В самостоятелните квартири наемът за един студент най-често е между 120 и 180 лева според комфорта. Най-често се предоставят жилища за по 3-ма, 4-ма студенти, които си поделят наема. Прави впечатление, че все по-често в квартира за 3-ма, се търси четвърти, така че цената да падне, коментират брокерите. Гарсониерите в "Кючук Париж" със спалня и кухня вървят средно по 240 лева, които се делят между двама.

На таблото за обяви пред Пловдивския университет правят впечатление две изисквания на хазяите. Едното е кандидатите да са момчета. Второто - непушачи. "Никакви момичета!", категорична е г-жа Игнатова, която седи на пейка пред университета и скача на крака, когато някой се спре пред таблото.

Тя търси момче квартирант, за да получи комплект от двама студенти за една стая в апартамент на ул. "Богомил". Вече има един наемател и се е заела да открие втори срещу 100 лева за легло. "Търся си момче непушач, обяви хазяйката. Не искам момичета, те са пожар! Не слушат, водят в апартамента момчета, връщат се в малките часове. Момчетата са по-разбрани, по-тихи и се съобразяват с изискванията ми."

Относно пушенето хазяите са категорични, че няма да допуснат дим вкъщи. Ако все пак единствените мющерии са пушачи, те скланят да ги вземат за наематели, като им предоставят терасите си за порока.

Последвайте канала на

Novini.bg
2999 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини