Цигани подпалиха колата на митничар

  • 29 август 2012 06:40

  • 1309
  • 1
Цигани подпалиха колата на митничар
©

Всяко чудо е за три дни. Под този девиз работят контрабандистите на цигари на Женския пазар в столицата. Бизнесът им секна за малко след масирана тридневна акция на митничари и икономически полицаи, пише "Стандарт". 

Мургавите пласьори на папироси менте, предимно от Китай, обаче не губят кураж, видя екип на "Стандарт". Най-дръзките дори пускат шегички за служителите на реда. "Айде, стига вече, тръгвайте си, децата ни гладни останаха", подвикват те към митничарите. Войната на стражари и апаши заради контрабандата на цигари загрубя в събота. Тогава личната кола на един от митничарските разузнавачи лумна в пламъци, докато той дебнеше в засада. Служителят на Ваньо ТановВаньо Танов Генерал-майор Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната бил пратен на ул. "Враня" в жк "Банишора", където било разкрито депо за нелегални папироси. Митничарят спрял колата си на съседна улица, поразходил се около час, за да "стане част от пейзажа", и се скрил, за да види кой ще дойде от Женския пазар, за да прибере скрития мастърбокс.

Малко по-късно баща му звъннал, че от пожарната се обадили, че 12-годишният му "Опел" гори.

Дошлите по-късно пожарникари само изгасили останките от возилото. Първоначално изводът им бил, че опелът се е самозапалил. Скоро обаче станало ясно, че най-вероятно става въпрос за умишлен палеж. "Няма как да се самозапали паркиран дизелов автомобил от само себе си. Освен това няма стопявания около акумулатора или електрическата част", коментираха криминалисти.

Ответният удар срещу контрабандистите прати на Женския пазар вчера около 15-ина митничари и полицаи. Те атакуваха къща на ул. "Кирил и Методий", където бяха намерени прясно заредени 10 000 къса цигари - цял мастърбокс.

"Това е или уникална наглост, или тактическа грешка на контрабандистите", смятат проверяващите. Предния ден в същата къща били открити 20 000 къса китайски ментета. Цигарите били набутани в различни специално изработени кухини тайници. Десетки кутии били укрити под капака на пералня. Основното скривалище обаче било под покрива, като до него се стигало само с двуметрова стълба.

В полусрутената къща без ток живеят общо 11 ромски семейства - близо 50-ина души заедно с децата, видяха репортерите на "Стандарт". При разпитите циганите са категорични, че нямат нищо общо със заловените папироси.
"Идват някакви хора, крият си цигарите, ние само гледаме", кълнат се ромките, около които се въртят в прахта десетина дечица.
"Плащаме по 10 лева на стая, ама тия гладни гърла как се прехранват", жалва се Ахмед. Той и роднините му са от т. нар. Омуртагски клан.

"Това са дребните риби, които ходят с по няколко стека между сергиите. От кутия за тях остават по 50 стотинки. Иначе контрабандистите имат стройна организация", обясняват ченгета. После посочват няколко от тарторите, които се появяват от време на време, за да видят дали акцията е приключила. Те се движат със синьо рено и бял ситроен. Около 15 часа митничарите правят последен кръг, след което пласьорите отново се появяват. До следващия епизод на играта на стражари и апаши.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1309 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.10.02 | 12:47

1
ми вдигнете акциза и цените на дребно още със 50% и отидете да се борите с вятърни мелници;и преди имаше контрабанда,но не в такива размери.Според мен това е най-доходоносният и безопасен бизнес,по-добър и от бизнеса с дрога.Ако цигарите са около 2.5 лева средна цена,узконените български наркомани(пушачи)няма да купуват тези ментета-боклук

Добави коментар

Водещи новини