Очакват до 80 млн. лв. от продажбата на държавни земи

  • 28 август 2012 14:33

  • 1773
  • 2
Очакват до 80 млн. лв. от продажбата на държавни земи
©

Поименни компенсаторни бонове са издадени на земеделски собственици, на които държавата не е успяла да върне земята. В Закона за ползване на земеделска земя е разписано, че министърът на земеделието организира търгове и с Правилника за приложение и специална наредба се урежда редът за закупуване на земя от Държавен поземлен фонд на собственици на компенсаторните бонове.

Това заяви в Добрич министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Те имат право да купят директно, могат и да продадат тези ценни книжа през фондовата борса и по този начин да бъдат финансово обезщетени, каза министър Найденов. Този процес не е прекъсвал от началото на мандата на това правителство. Това обаче досега се е правило по предложение на Областните дирекции по земеделие в различни части на страната и в по-малки количества земя. Преди около два месеца след среща и разговори с всички директори на Областните дирекции по земеделие в страната е разпоредено да бъде направена инвентаризация и всички терени от Държавен поземлен фонд, свободни към момента на 100%, за да няма обвинения в избирателност, е взето решение 154 000 декара в цялата страна да бъдат предложени за продажба с поименни компенсаторни бонове. Тези площи са свободни към моменти и за тях не се събира наем за ползване. Така всичко, което към момента не е обект на аренда и няма някакви тежести, ще бъде обявено на търг, каза Мирослав Найденов.

До тогава има още около месец. Собствениците на бонове могат да участват в търговете като продадат земите, като при всички случаи при номинал от около 80 стотинки това ще донесе печалба, дори и да не се вземе земя, коментира земеделският министър. Несправедливостта ще бъде поправена, защото емитирането е било на номинал 1 лв. На твърдения, че някои имали предварителна информация, министърът отвърна, подчертавайки, че това е игра на борса – “някой може да загуби, някой може да спечели”. Освен това информацията не е конфиденциална, тя се събира от Областните дирекции по земеделие чрез общинските служби по земеделие и по този въпрос се работи от около два месеца.

Печалбите и загубите ще станат ясни, когато приключи търговията, каза Мирослав Найденов и допълни: “Ние сложихме прозрачно абсолютно всичко на масата и го обявяваме по възможно най-публичния начин”. Ако се приеме, че целият предложен фонд бъде разигран и бъде закупен на предстоящите търгове, очакванията са в обръщение да влязат свежи пари от порядъка на 70 млн. – 80 млн. лв. Това в момент на икономическа криза е също “икономически живец”, коментира Мирослав Найденов.

Последвайте канала на

Novini.bg
1773 2

Коментари 2

Добави коментар

2012.08.28 | 23:22

2
80 милиона лева - ще потънат безотчетно в някой джоб. А както е казал министъра - някой ще спечелят, някой ще загуби. Това е ясно - на хората с бонове загуба, а на тарикатите от борсите печалба.
Кольо

2012.08.28 | 20:10

1
Не знам точно каква далавера е това, но от БСП бяха известни със заменките си, а тези тук ще останат в историята като "далавераджиите с компесаторни бонове". Истината е, че откакто сме в ЕС от там едрите земевладелци получават такива субсидии, че са на печалба дори да не приберат нищо от реколтата. Единият милиард, който внасяме всички обикновени българи се връща в джобовете на около 20 човека. Беше обърнато внимание на този въпрос преди време, но всичко спря само с едно кратно споменаване на този факт в новините.

Добави коментар

Водещи новини