Експерти искат законови промени в туризма

  • 23 август 2012 14:48

  • 620
  • 0
Експерти искат законови промени в туризма
©

Председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България е в постоянна връзка с колегите си от Слънчев бряг и Златни пясъци и със заместник-министър Иво Маринов.

Пред БНР той  обясни, че две туроператорски фирми са се притекли на помощ и са гарантирали, че ще изплатят спането и транспорта на туристите, клиенти на "Бългериан ВИП турс". "Но ние трябва да си направим извода дали по този начин можем да продължим да работим. С министъра на туризма се разбрахме да има кръгла маса по проблема през септември, за да не се повтаря това. В тесен кръг получих информация, говореше се неофициално, че фирмата има проблем. Те си мълчаха и не признаваха. Три области от Русия са изпратили писмо до нас, че са изгубили доверието и искат да няма посредници", добави Рагин.

Директорът на Института за анализ и оценки в туризма Румен Драганов е на мнение, че българските хотелиери са в ситуация, която се повтаря. "Миналата година те не получиха никаква компенсация след фалита на "Алма тур", няма и да получат. Българското законодателство е такова, че покровителства точно тези туроператори, които, извършвайки чартърни полети, в случай на фалит, товарят българския данъкоплатец или онези хотели, които няма да могат да съберат парите. Нашите туристи са в същото положение. Българският закон за туризма изисква всеки български гражданин първо да заплати и когато се прибере, да претендира пред застрахователя за възстановяване на сумите", добави той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
620 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини