Гърци продават "българско" сирене

  • 23 август 2012 07:08

  • 1606
  • 4
Гърци продават "българско" сирене
©

Гърци произвеждат сирене и го продават с етикет "Българско" в чужбина, научи "Стандарт" от шефове на компании в бранша.

Заради доброто име, с което се ползват нашите продукти в чужбина, има чужди фирми, които ги имитират, потвърди неотдавна и земеделският министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на.

Според родните мандри южните ни съседи подбиват името на българския продукт в държави, където нашите бучки сирене са добре познати. Гръцко сирене с етикет "Българско" се продава в Израел и Русия, твърдят източници на "Стандарт". Според родните производители това е нелоялна конкуренция, макар българското саламурено сирене да не е запазена марка на страната ни. Фермерите също са против подобна практика, защото гръцките фирми не купуват тяхното, а мляко, произведено в южната ни съседка. Така джобовете на родните стопани остават празни. В същото време качеството на продукта, произвеждан в Гърция, е различно от това на родното сирене. Така хората, свикнали с традиционния български вкус, се разочароват и страната ни може да не успее да си върне пазарите, опитали от гръцкото "Българско" сирене, коментират стопаните.

И докато гърците имитират родни млечни продукти, наши производители внасят германски кашкавал, разфасоват го и го продават за български, твърдят източници на "Стандарт". Кашкавалът се преопаковал на родна територия с български етикети и така се пускал в магазините. Цената на германския кашкавал също била като на качествен наш продукт, твърдят хора от бранша.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1606 4

Коментари 4

Добави коментар

2013.02.27 | 08:41

4
1 не ти е лесно да си глупав. А киселото мляко по стандарт и сиренето са доста добри тук. 10 дневния им срок на годност е следствие не от консерванти, а от технология на пастьоризиране и затваряне. Хвани малко се образовай следващия път преди да даваш мнения.
Обикновен българин

2013.02.27 | 08:40

2
Да съм глупав, да съм глупав - колко да съм глупав? Колко души в България ядат млечни продукти по стандарт бе, шматарок нещастен - броят се на пръсти?! Нагъва народът сухо мляко и Е-та, та ушите му плющят! И не е необходимо да си "образован", достатъчно е да мръднеш малко на юг от милата ни Родина - в Турция или Гърция, да опиташ техни млечни продукти, и ела тогава пак да си говорим за качество и вкус!
ХХХ

2012.10.29 | 16:58

1
Тоа пък цървул, щото са много добри тука затва ги натиснаха предварително да заяват кво ще произвеждат, млечни или химически продукти, па тръгнал и акъл да дава за пастюризацията, сигурно е увреден горкия от химизациата!
Обикновен българин

2013.02.27 | 08:40

3
Сигурен съм, че гръцкото "българско" сирене е по-добро от повечето родни ерзац продукти, натъпкани с Е-та и сухо мляко, гордо представяни за бяло саламурено сирене! Да не говорим за киселото ни мляко - отрова (в хладилника съм забравял кофички, дето с месеци не се развалят)... Нашите "производители"-химици да се вземат в ръце, а не да плачат като вдовица за ....!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини