Иззеха 70 кг царевица край морето

  • 22 август 2012 14:42

  • 2507
  • 0
Иззеха 70 кг царевица край морето
©

70 килограма варена царевица са конфискували инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна от началото на юли. Количеството конфискувана царевица на пръв поглед не изглежда никак малко, имайки предвид скоростта, която развиват търговците по плажа при появата на инспекторите.

Оказва се обаче, че по-голямата част от „плажната вкусотия“ е иззета от барака в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, в която са приготвяли царевицата за консумация. Има само единични случаи на захвърлена в пясъка стока, разкри пред Дарик д-р Живка Манева, шеф на варненската дирекция по безопасност на храните.

Съставените актове на нарушителите са само четири. Сред глобените няма нито един продавач, който разнася стоката си по пясъка и шумно я предлага. „Той дори няма лична карта в себе си. Казва, че царевицата е за лична консумация. И такива актове „биха паднали“ в съда“, оплака се д-р Манева.

Тя повтори, че решението на проблема с разносната търговия е да не се допускат изобщо продавачи на плажа. И макар сезонът все още да не е приключил, от дирекцията гледат към следващия. „Предвиждаме преди другото лято да организираме предварителна среща с концесионери, с наематели на обекти и др., за да се вземат превантивни мерки, свързани с тази нерегламентирана продажба“ разкри д-р Манева.

Проблемът ще изчезне и когато хората сами разберат, че за тях е опасно да ядат храни, доставени от „мургави запотени събратя“, и спрат да купуват от тях. А това, поне на този етап, е трудна работа.

От началото на сезона са иззети също 15 кг миди с черупка с неясен произход от плажни търговци, 4 кг плодове и 12 кг охладена риба в процес на разваляне. Връчени са две заповеди за спиране на обекти. Единият от тях е бараката с царевицата, а другият – фургон за продажба на понички.

Хайките на инспекторите започнаха в началото на лятото, но не дадоха желания резултат. Въпреки амбициите на министър Найденов и на подчинените му да се сложи край на разносната търговия, „мургавите събратя“ не изчезнаха от плажа. Този вид търговия си остана един от най-големите проблеми по морето.

Последвайте канала на

2507 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини