Менда Стоянова: SMS даренията и сега не се облагат с ДДС

  • 22 август 2012 09:11

  • 573
  • 0
Менда Стоянова: SMS даренията и сега не се облагат с ДДС
©

Днес изминават шест месеца от обсъждането в Министерски съвет за решаване на проблема за облагане на благотворителните есемеси с данък добавена стойност. Този проблем стои от години, но след бедствията през февруари се получи ангажимент от страна на властта въпросът да бъде решен. Беше внесен законопроект в Народното събрание, който обаче така и не беше придвижен.

Надяваме се, че този ангажимент ще бъде изпълнен и искаме да напомним, че този проблем все още не е решен, каза пред БНР Любен Панов от Българския център за нестопанско право.

Има два законопроекта в Народното събрание - единият е внесен през април, а другият през май, като в основата си и двата проекта предвиждат при благотворителните есемеси да няма ДДС върху частта от тях, която отива за благотворителност. В законопроектите се предвижда разликата между есемеса по принцип и цената, която ние плащаме за благотворителен есемес отива за благотворителност и върху нея не трябва да има ДДС, обясни Панов и допълни, че не става въпрос за голяма сума.

Според Панов причината двата законопроекта да не се предвижат досега е, че се е считало, че ЕС е поставил строги изисквания и че не може да не се облагат с ДДС есемесите. След проучване на от Българския център за нестопанско право в няколко страни от ЕС обаче се оказва, че в много страни благотворителните есемеси не се облагат с ДДС и няма такова изискване на ДДС.

Законът за ДДС предвижда облагане с 20% само на стоки и услуги, а не и на пари. Прехвърлянето на пари, включително и дарението на пари, не е облагаем въобще с ДДС и на мен ми се струва, че има някакво неразбиране на Закона. Моето мнение е, че и до момента Законът не предвижда облагане с ДДС на есемесите, чрез които се даряват пари. В онази част, в която се плаща есемес услугата – тя е облагаема и когато говорят за есемес като услуга - той е облагаем, но в горницата над този есемес, което представлява паричното дарение - това категорично не попада в обхвата на Закона за ДДС, каза председателят на парламентарната комисия по бюджет и  финанси Менда Стоянова.

Тя потвърди, че в НС има два законопроекта и добави: Не може от всяко не добро разбиране на закона - ние да пишем нови текстове.

Ако според ползвателите Законът не е достатъчно ясен има начин в съответните закони, в които се казва, че в такива случаи МФ издава указания по прилагането на Закона, обясни тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
573 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини