Определиха нови осигурителни прагове в 44 области

  • 21 август 2012 15:46

  • 1073
  • 0
Определиха нови осигурителни прагове в 44 области
©

Вече са договорени минималните осигурителни прагове в 44 икономически дейности - това съобщи заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

До десет дни трябва да бъдат постигнати договорености във всички 85 дейности. За първи път има договорено намаление на минималния осигурителен праг в някоя от дейностите, посочи Бранков, като допълни, че това са три длъжности в сектор Туризъм.

Бранков се обяви против административното определяне на по-високи прагове, ако не се постигне договореност между работодателите и синдикатите, защото това ще принуди предприемачите да се освободят от част от персонала си, за да могат да отговорят на новите изисквания за заплащане на служителите си. Според БСК в момента почти всеки пети човек в работоспособна възраст е без работа.

Ето какво още обясни Димитър Бранков: "Ние сме категорично против административното определяне и призоваваме, разбира се, Министерството на труда и социалната политика да се въздържи от тази година от налагане по административен път на ръст на минималните осигурителни прагове в сектори, в които не е постигната договореност. Няколко неща обаче правят впечатление: вече споменах сектора, в който е договорен значителен ръст на минималните прагове. Тази година, разбира се, това е станало със съдействие на колегите от синдикатите, ние имаме и длъжности, отделни позиции и икономически дейности, в които имаме договорен отрицателен ръст. Доколкото аз поне мога да си припомня, това е прецедент тази година. Ние приветстваме в този смисъл, специално за туризма става дума, отговорната позиция, която са заели колегите от синдикатите в тези браншове".
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1073 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини