Швеция: Няма да предадем Джулиан Асандж на САЩ, ако там го заплашва смъртна присъда

  • 21 август 2012 14:28

  • 780
  • 1
Швеция: Няма да предадем Джулиан Асандж на САЩ, ако там го заплашва смъртна присъда
©

Правителството на Швеция никога няма да предаде Джулиан Асандж на САЩ, ако там го заплашва смъртна присъда. Това заяви за германския в. "Франкфуртер рундшау" представителката на шведското министерство на правосъдието Сесилия Ридселиус, предаде ИТАР-ТАСС.

Според нея до момента Вашингтон не е отправял никакви искания за евентуално депортиране от Швеция на основателя на организацията Wikileaks. Но дори при възникването на такъв казус въпросът за предаването на Асандж ще бъде придружен от редица условия, добави Ридселиус. Едно от тях ще бъде "американската страна да предостави твърди гаранции, че Асандж в никакъв случай няма да бъде изправян пред съда в бъдеще." Асандж в момента се намира в лондонското посолство на Еквадор, който му предостави политическо убежище. Швеция иска да разпита австралиеца във връзка с жалбата за сексуално посегателство, подадено срещу него от две жени.

Асандж твърди, че евентуалното му прехвърляне от Швеция в САЩ заплашва живота му заради скандала със стотиците американски дипломатически грами, които разследващият му сайт публикува.

Последвайте канала на

БТА
780 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.08.21 | 23:26

1
Ех ,Макиавели,ех йезути.Там ще му дадат само 99 години.

Добави коментар

Водещи новини