Музей съхранява загадъчно придобит уникален кристал с извънземен произход

  • 18 август 2012 13:47

  • 5706
  • 1
Музей съхранява загадъчно придобит уникален кристал с извънземен произход
©

Единственият естествен квазикристал, съхраняван в Природно-историческия музей във Флоренция, е извънземен, съобщиха днес италиански медии.

Доказателства за космическия произход на тази особена кристална структура бяха събрани по време на експедиция в далекоизточния регион на Русия, която бе организирана от италианския учен Лука Бинди от Флорентинския университет, където се намира музейната сбирка, с участието на един от "бащите" на квазикристалите - американския физик Пол Щайнхард от университета в Принстън, се посочва в информациите.

Квазикристалът е твърдо тяло със симетрия, която е недопустима в класическата кристалография. За първи път квазикристали в лабораторна среда наблюдава през 1982 година израелският учен Дан Шехтман.

През 2011 година той бе удостоен с Нобеловата награда за химия за откритието и свързаните с него теоретически разработки, благодарение на които са наблюдавани стотици видове квазикристали при лабораторни експерименти с направляване на физическите условия, за да се избегне кристализацията.

Учените достигат до заключението, че квазикристалите са изградени на същата основа както кристалите. Така през 1984 започва година търсенето на квазикристали с природен произход.

Първоначалните изследвания на най-богатите в света сбирки от естествени минерали не дават положителен резултат. След започналото в началото на 21-я век идентифициране посредством прахова дифракция, първият сигнал пристига през 2007 година от университетския музей във Флоренция.

Там се съхранява минерал с етикет "хатиркит", постъпил незнайно по какъв път в музея през 1990 година. Срещу каталожния му номер е вписано, че произхожда от Хатирската област на Корякските планини в автономния окръг Чукотка в североизточната част на полуостров Камчатка. Произходът предизвиква дори съдебно следствие, което продължава една година. То разкрива, че съветският геолог В. В. Крячко бил изпратен през 1979 година в Корякските планини да търси платина. Той пречистил няколко стотици килограма синьозелена глина в един от притоците на река Хатирка, но не открил платина. Попаднал на няколко скални отломъка с метални фази, които предал при завръщането си на Минно-геоложкия институт в Ленинград. Един от тях е кристалът хатиркит (Cu,Zn)Al12 в съчетание с друг кристал, купалит, (Cu,Zn)Al.

Научните изследвания показват, че минералът е достигнал на земята, "яздейки" метеорит преди около 15 хиляди години. Той датира от 4,5 милиарда години при първите етапи на образуването на Слънчевата система.

Остава загадка как извънземният квазикристал е стигнал от разпадащия се през 1990 година Съветски съюз до Флоренция, макар че в научните публикации срамежливо се споменава за търговия и контрабанда.

Последвайте канала на

БТА
5706 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
wtf??

2016.12.09 | 22:17

1
mnogo tupa novina koqto ni6to ne dokazva ili kazva

Добави коментар

Водещи новини