Китай и Северна Корея подписаха спогодби

  • 17 август 2012 13:14

  • 712
  • 0
Китай и Северна Корея подписаха спогодби
©

Китайският президент Ху Дзинтао посрещна днес в Пекин една от най-влиятелните севернокорейски политически фигури - Джан Сон-тхек. Срещата им би могла да се разглежда като подготовка за бъдещо посещение в Китай на новия севернокорейски вожд Ким Чен-ун, съобщава АФП. 

Разговорите между Ху и Джан Сон-тхек, който е чичо на Ким Чен-ун, са първите на такова високо равнище от идването на власт на младия Ким след смъртта на баща му Ким Чен-ир през декември миналата година. Джан Сон-тхек, който оглавява севернокорейската делегация, подписа в Пекин споразумения за две специални севернокорейски икономически зони, за които Пхенян се надява да привлече китайски инвестиции. Китай е единственият значителен съюзник и основен търговски партньор на комунистическа Северна Корея.

Според анализаторите Джан Сон-тхек, женен за сестрата на покойния Ким Чен-ир, е човекът който всъщност държи лостовете на властта в Пхенян. Пак според тях той е реформатор, интересуващ се от развитието на Китай в последните двадесет години и опитващ се да наложи същия модел в Северна Корея.


Последвайте канала на

БТА
712 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини