Искат по-тежки наказания за домашно насилие

  • 16 август 2012 15:20

  • 732
  • 1
Искат по-тежки наказания за домашно насилие
©

"Българският център за джендър изследвания" предлага промени в Наказателния кодекс, с които да се увеличат с една трета наказанията за телесни повреди в случаи на домашно насилие.

Промените ще бъдат внесени още по време на есенната сесия на парламента. С депутати на ГЕРБ е образувана лобистка група, чрез която от фондация "Български център за джендър изследвания" ще внесат законодателните промени. Това съобщи Геновева Тишева от фондацията и подчерта, че исканията са съобразени с приетата миналата година конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието срещу жени и домашното насилие.

"Типове телесни повреди ще поискаме, когато престъплението е извършено при условията на домашно насилие, наказанието да понесе една трета по-високо", каза тя.

Албена Койчева от фондацията допълни, че тези промени са свързани с препоръките на комитета за премахване на дискриминацията срещу жените и очерта другите насоки: "Криминализиане на изнасилването в брака и премахване на сега съществуващия текст 158 от НК, благодарение на който се избягва наказателната отговорност в случай на сексуални престъпления, след които следва брак между извършител и жертва".

По отношение на домашното насилие сериозните дефицити са в наказателно-правната област за разлика от гражданско-правната, която дава защита на пострадалото лице занапред със заповед за защита от домашно насилие, но санкцията на извършителя остава проблем. Много малко са наказаните и осъдените лица, които са извършили домашно насилие.

97 процента от жертвите на домашно насилие са жени, следвани от малко над два процента деца и минимален процент хора инвалиди и такива в неравностойно положение. Това сочат данните на последния мониторингов доклад на "Българския център за джендър изследвания".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
732 1

Коментари 1

Добави коментар
любопитен нацист

2012.08.19 | 09:44

1
не съм съгласен.... ако не в началото .... то по-натам в една връзка жената става курва и почва да палува и да си слага чужди курове в ямата ! При това положение или трябва да ги биеш или да им зашиеш пичките ! .... ВСИЧКИТЕ СА МАСКАРИ !

Добави коментар

Водещи новини