Българин подари храм на родното си село

  • 15 август 2012 10:32

  • 893
  • 0
Българин подари храм на родното си село
©

87-годишен българин, живеещ в Швеция, подари църква на родното си село Уровене в община Криводол.

Православният храм е първият в хилядолетната история на селото, което е известно с археологическите находки от времето на траките и римляните.

Местните хора се радват, че по време на криза е истинско чудо да се изгради нова църква. Дарението идва от техния съселянин Иван Ангелов, който напуснал родината преди половин век и чрез българската емигрантската общност в Швеция помогнал да се върне вярата в християнските символи, съобщи БНТ.

Петър Димитров, кмет на с. Уровене, разказва, че първоначално от организацията са отпуснати 100 хиляди лева за строежа, сега са дадени още около 25 хиляди лева лични средства на спонсора.

С изографисването на църквата са се заели художничките Силвия Равнополска и Емилия Върбанова. Това е петият храм във Врачанско, където те рисуват стенописите и иконите, тяхно дело са и оригиналните витражи на прозорците.

Влагаме цялата си любов. Искаме положителната емоция, която ни владее, да я предадем на иконите. И след това хората да я усетят като влизат в храма, каза Силвия Равнополска. По думите на Емилия Върбанова, храмът е нещо, което ще остане през вековете. То е днес, но ще остане в бъдещето и ще предаде нашето разбиране, емоции, нашата вяра, допълни тя.

Първата копка на храма бе през септември 2010 г.

В църковния купол вече е монтирана старата селска камбана, която от незапомнени времена била окачена на вековно дърво. Скоро нейният звън ще призове всички от село Уровене, пръснати по света, да се съберат за освещаването на храма „Свети Иван Рилски".

Последвайте канала на

893 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини