Нова спорна методика за финансиране на болниците

  • 15 август 2012 09:42

  • 645
  • 0
Нова спорна методика за финансиране на болниците
©

Все повече опоненти събира предложената от НЗОК нова методика за определяне на финансирането на лечебните заведения за 2013 г.

На този етап тя е публикувана на сайта на касата и като цяло предвижда НЗОК да плаща на болниците пари след предварително планирани болни, включително и по видове заболявания и клиники.

Това веднага доведе до въпроса как точно ще се изчисли колко души ще се разболеят от определена болест. Появиха се прогнози, че хората ще трябва да обикалят от болница на болница, за да разберат къде не е надвишен лимита, за да могат да бъдат приети за лечение.

Българският лекарски съюз внесе остро писмо до Надзорния съвет и управителя на НЗОК във връзка с предложенията за прогнозни обеми за дейности в болниците. Според БЛС, предложението води до твърдо бюджетиране в здравеопазването и връща развитието му с години назад.

Засега повечето от директорите на болници не приемат като официално оповестяване публикуването на методиката на сайта на касата и предпочитат за момента да се въздържат от коментари. Участие пред БНР прие д-р Станимир Хасарджиев от една страна като член на НС на касата и от друга на пациентите като Председател на Националната пациентска организация.

За мен също беше изненадващо това публикуване на методиката в сайта на Здравната каса, каза пред БНР д-р Станимир Хасарджиев, от една страна, като член на НС на касата и, от друга, като председател на Националната пациентска организация. Работа на надзора е да одобрява и едва тогава да се публикуват нещата. С право са ви отказали коментар някои от болничните директори, тъй като това е все още проект, който веднъж беше представен на Надзорния съвет, но детайли не бяха гледани. Изненада беше за мен, че този документ е публикуван в толкова незрял вид преди да бъде достатъчно добре обмислен и коментиран с всички страни, обясни той.

По думите му, предложението предизвика бурните реакции, но той уточни, че това е изцяло идеен проект. От друга страна, е добре, че толкова рано през годината се публикува такова нещо и ще има време да бъде коментирано по-обстоятелствено, каза д-р Хасарджиев и бе категоричен, че ще се търси възможно най-добрия вариант. Повечето хора и от лекарското съсловие, и от касата смятат, че има нужда от това методиката за финансиране на лечебните заведения да бъде променена или по-скоро оптимизирана с цел по-справедливото разпределение на средства и по-прозрачното им разходване. Сспоред него, сегашното не е методика, а по-скоро някаква здравна концепция, в която няма разписани подробни механизми.

Смятам, че е редно най-накрая в България да се осветлят всички процеси, които се случват в лечебните заведения, т.е. трябва да е ясно колко пациенти преминават през лечебните заведения, с какви диагнози са те и пр., заяви специалистът.

В новата методика трябва да се избегнат някои практики за точене на пари от Здравната каса. Като представител на пациентите в Надзорния съвет на касата, аз смятам че съм длъжен да защитя интереса на гражданите, защото това са техните пари, които някой си позволява по този начин да отчита неправилно. Нужно е да знаем къде точно отиват тези пари и да има ясна отчетност, обясни д-р Хасарджиев, но уточни, че всичко това да става при ясни гаранции, че това няма да доведе до ограничаване на достъпа на гражданите до лечебните заведения.

Трябва да се укротят страстите и всички страни да вземат решение в интерес на гражданите, заключи той.

Последвайте канала на

645 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини