Икономът на папа Бенедикт ХVI: Аз съм агент на Светия дух

  • 14 август 2012 16:56

  • 751
  • 2
Икономът на папа Бенедикт ХVI: Аз съм агент на Светия дух
©

Икономът на папа Бенедикт ХVVI Паоло Габриеле се обяви за таен агент на Светия дух, пише британският в. Таймс.

Уволненият високопоставен служител на Ватикана е разследван за кражба на документи, които предал на журналиста Джанлуиджи Нунци. Според Габриеле поверителната информация е била предадена, за да се очисти Католическата църква от злото. Той също е заявил пред съдиите, че към изтичането на данните са съпричастни още около 20 души. Нунци издаде книга, посветена на корупцията в Светия престол, която се основа на предадената от служителя документи.

След излизането на книгата от печат полицията на Ватикана започна разследване. При обиск в дома на Габриле са били намерени част от книжата. Документите могат да станат доказателство за корупционни сделки между ръководството на Католическата църква и италиански компании, коментира издания. Освен документите разследващите са открили и чек на стойност 100 000 евро, издаден от университет на името на папата, парче самородно злато и книга от ХVI в. Габриеле не е могъл да обясни откъде притежава ценностите.

Габриеле е заплашен от шест години затвор. По-рано в италиански медии се посочваше, че той може да бъде помилван от Бенедикт ХVI. Представител на Светия отец обаче заяви, че ръководителят на католическата църква няма такива намерения.

Скандалът, станал известен като Ватилийкс, накара специалисти да предполагат, че става дума за борба за наследник на Бенедикт ХVI. Един от заподозрените е кардинал Тарчизио Бертоне, заемащ поста държавен секретар и вече наричан заради влиянието си "вице-папа".

Последвайте канала на

Валери Зайцев
751 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.09.16 | 21:00

2
Sluzhiteli na"Zvyara"

2012.08.22 | 02:35

1
"Габриеле не е могъл да обясни откъде притежава ценностите" - е, ясно откъде, нали е "таен агент на Светия дух" :))))

Добави коментар

Водещи новини