Созополско село ще има пречиствателна станция с европейски пари

  • 14 август 2012 08:47

  • 511
  • 0
Созополско село ще има пречиствателна станция с европейски пари
©

Созополското село Равна гора получи шанс за изграждане на пречиствателна станция с европейски пари.

Това е първото село в община Созопол, в което се строят канализация и водоснабдителна мрежа по проект, подкрепен от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, съобщи БНТ.

Равна гора е само на седем километра от морето. Разположено е в предверието на Странджа, а по-старите жители казват, че оттук започва река Ропотамо.

На хората от десетилетия им се налага да пълнят туби с вода от аязмото "Св. Петка" на селото. Въпреки вкусната и чиста вода, всички те се оплакват от миризмите от добитъка и от отпадните води, които се изливат в дерето. Не могат да повярват, че скоро ще имат пречиствателна станция.

Ако тази наша мечта се изпълни, селото ще кипне от живот, споделят хората. В Равна гора живеят повече от 1100 жители, а през последните години интересът към него и от инвеститори, и от желаещи да си закупят имот тук расте.

Панайот Рейзи, кмет на община Созопол, изрази надеждата си до края на годината или най-късно до март месец 2013 г. проектът да бъде завършен. Средствата ги има, фирмата е сериозна, мисля, че за нула време ще се случат нещата, каза той.

Освен цялостна подмяна на съществуващата водна и канализационна мрежа, проектът предвижда и изграждането на отклонения до всички имоти, които са в регулацията на селото. Дължината на канализационната мрежа е близо два километра и половина. Целият проект ще струва около седем милиона лева.

Последвайте канала на

511 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини