София диша

  • 13 август 2012 12:46

  • 729
  • 0
София диша
©

Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по културата Тодор Чобанов посетиха второто издание на фестивала „София диша”, което се състоя вчера, 12 август. Събитието се проведе на улица „Ангел Кънчев” и бе посветено на литературата. В неделните часове между 16.00 и 22.00 часа участници и посетители организираха публични четения, участваха в литературни игри и изненади, наблюдаваха литературен двубой редом с кмета на София.

„С голямо удоволствие участваме в организацията на „София диша”, защото смятам, че София има нужда от това, хората имат нужда да дишат, да чуват поезия, да гледат театър, и то на открито”, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова. „Това събитие залегна трайно в културния календар на общината. Поздравления за S Communication, които са организатори на „София диша”. Надявам се, че догодина ще има още повече хора” добави Фандъкова.

Организаторите припомнят, че „София диша” се реализира със съдействието на Столична община и е в подкрепа на кандидатурата на града за „Европейска столица на културата 2019”.

В литературния ден участие взеха Лидия Кирилова и група млади поети (Николай Трайков, Мартин Колев, Златина Димитрова, Андриана Спасова, Гергана Панчева), които организираха литературен пърформанс. Петър Чухов представи проекта си “Поетически трубадурски двубои”. В детството ни върна инициативата „Игри без играчки” – бяха направени демонстрации на игри на открито – Пиян морков, Царю честити, Ластик, Скачане на въже, Игра на държави, Дама и други.


Почитателите на книгите-игри имаха възможността да се срещнат и да поговорят с двама от най-известните автори в бранша - Джордж М. Джордж (Георги Миндизов) и Ейдриън Уейн (Александър Александров). В рамките на неделния литературен следобед Otkrovenia.com, най-голямото онлайн пространство за лично творчество, представиха библиотека от реализирани проекти (стихосбирки, романи) на творци от уебсайта.


В литературния фестивал в неделя активно участие взеха и „Литературен вестник”, издателство „Жанет 45”, издателство „Кибея”, както и Британският съвет, който отбеляза 200 години от рождението на Чарлз Дикенс, представяйки малко известни факти за живота и творчеството му. „Аз чета” пък ни зарадваха с няколко дейности. Играта, станала популярна в предходното издание „София диша”, размяна на книги, детска читалня бяха само част от изненадите, които предложи най-голямата специализирана онлайн медия за книги, четене и литература в България.


Още от тази вечер организаторите от S Communication ще ни подготвят за следващата неделя, когато ул. „Пиротска” ще стане арена на изобразителното изкуство, дизайна и фотографията под мотото „Ветрове от цветове”. Днес, 13 август, от 19.00 часа художничката Александра Рамирез ще представи втората си самостоятелна изложба „От кръвта до сиянието”. Всеки може да види своеобразната изповед на младата Рамирез в Communication ROOM (ул. „Георги Бенковски” 40).
 

Последвайте канала на

729 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини