Улични автомати ще ловят фалшиви банкноти

  • 13 август 2012 07:00

  • 689
  • 0
Улични автомати ще ловят фалшиви банкноти
©

Тежки дни ще настанат за фалшификаторите на валута, след като у нас заработят автоматите, с които ще можем да обменяме пари и на улицата вместо в чейндж.

Устройствата, подобни на банкомат, ще се появят съвсем скоро у нас. Те обаче няма да приемат фалшиви или повредени банкноти.

"Чакаме получаването на редица сертификати и някъде към септември тази година ще видим първите действащи автомати за обмяна на валута в България", коментира за "Стандарт" Юлиан Димитров, управителят на фирмата, която произвежда и търгува с въпросните машини. Досега използването на автомати за обмяна на валута не беше възможно у нас, но с поправките в наредбата за дейността на обменните бюра беше легализирана и тази опция.

Машините ще могат да обръщат чужда валута в левове, но не и обратното. Освен евро и долари, ще можем да сменим спешно още румънски леи и турски лири. Устройствата ще оперират с валути, които търговецът е заявил, преди да поръча автомата. Така всяка машина ще предлага различни опции, но максимум до общо 40 купюри.

Двата вида налични автомати се търгуват за съответно 13 и 16 хил. евро без ДДС. "Въпреки достъпната цена, не очаквам родният бизнес да се възползва веднага от новата опция, макар че вече има поръчки", добавя Димитров.

Последвайте канала на

689 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини