Прокуратурата иска постоянен арест за Йоско

  • 10 август 2012 07:42

  • 1466
  • 1
Прокуратурата иска постоянен арест за Йоско
©

Софийската апелативната прокуратура (САП) е изискала кадрите, които са уловили как Йосиф Йосифов-Йоско, убил м.г. при катастрофа двама и ранил други двама, се придвижва свободно, съобщи 24 часа. От БТВ обаче още бавили предоставянето на записа, който показва, че Йоско безгрижно излиза от столично заведение.

Йоско идваше на заседанията в Софийския градски съд (СГС) в инвалидна количка, а експерти твърдяха, че той е 100% инвалидизиран, движи се с чужда помощ и ако стои в седнало положение повече от 15 минути, изпитва болка. След пристигане на записа ще се назначи експертна справка, която да установи дали сниманият човек наистина е Йосифов и дали записът е правен наскоро. Лицето ще се идентифицира най-вероятно в Националния институт по криминалистика и криминология или в СДВР, за да се съпостави с това на подсъдимия. Датата на снимките ще може да се види по това кога е изготвен файлът.

Ако се окаже, че това е той, ще е нужна и медицинска експертиза, която евентуално да потвърди подобреното му състояние. Чак тогава прокуратурата ще може да поиска от съда да измени мярката за неотклонение на Йоско. Според обвинителите достатъчен ще е домашен арест. "Състоянието на Йосифов е важно за обвинението, тъй като касае процесуалното му поведение", обясниха от прокуратурата.

Йоско е бил призоваван 5 пъти за съдебни заседания в СГС. Търсен е на 3 адреса в София и на един в Сливен при баща му, но не бил открит. Адвокатът му Христо Христов представил пред съда експертно решение на лекари от IV градска болница в София към октомври м.г., че състоянието му налага чужда помощ. Лекарите го били посетили вкъщи. Медици, които по-късно изготвиха експертиза за състоянието му, също признаха пред "24 часа", че са прегледали подсъдимия в дома му. Ставало въпрос за същото място, където той не е бил намерен от призовкаря на съда, а съседи разказали, че не са го виждали от 10 г.

В направената след това съдебномедицинска експертиза се сочи, че Йоско е тежко инвалидизиран, от ТЕЛК е определена 100% ТНР (трайна неработоспособност) с чужда помощ. Придвижването било възможно само с инвалидна количка, при това ограничено - до 15-20 минути в тази поза. Иначе се предизвиквали болки, налагащи заемане на легнало положение. Ако излиза от вкъщи, той трябвало да е в легнало положение, за да се облекчат болките и да се намали микротравматизмът. Прогнозата за оздравяване към онзи момент е крайно песимистична. Възможно било постепенно намаляване на болковия синдром, но придвижването щяло да е с чужда помощ.

Втората тройна експертиза, която взе предвид и документацията по време на рехабилитацията в "Токуда", казва, че общото състояние на Йосифов като цяло е увредено и възстановителният процес от претърпяната травма не е приключил, защото са изминали само 8 месеца от операцията. Заключението е, че подсъдимият не може да участва в съдебно производство.
Следват обаче докладните записки на двама полицаи, че са засичали Йоско в Сливен да се вози седнал в автомобил. Тогава съдия Весислава Иванова задължи подсъдимия да се яви на делото. След само едно заседание тя го осъди на 8 г. затвор.
Още по време на досъдебното производство на Йоско е определена парична гаранция от 5 хил. лв. По делото нямало забрана да напуска страната.

Последвайте канала на

Novini.bg
1466 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.08.12 | 19:25

1
Тарикат и играч а. От нашето /правосьдие /можеш и да се отьрвеш но от божието наказание няма да можеш

Добави коментар

Водещи новини