Чака ни световна хранителна криза

  • 09 август 2012 19:02

  • 1839
  • 1
Чака ни световна хранителна криза
©

Светът е изправен пред прага на хранителна криза, алармират експерти. Цените на хранителните продукти се повишават в цял свят, предупреждават от Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Само за месец себестойността на редица продукти е скочила с около 6% , съобщи TV 7.

След три поредни месеца на спад в цените на храните, за юли е регистрирано повишение с около 6%. Индексът на цените се измерва от Организацията по прехрана и земеделие и следи месечното движение на себестойността на продоволствена кошница, съставена от зърнени и маслодайни култури, млечни продукти, месо и захар. За миналия месец е регистрирано увеличение с 12 пункта, сочи анализът на експертите. Те твърдят, че тенденцията за увеличаване цените на основните хранителни продукти ще се запази.

Освен кризата, сред причините за това са дъждовете в Бразилия, сушата в САЩ и производствените проблеми в Русия. Всичко това доближава света до продоволствената криза от преди пет години и в най-голяма степен засяга най-бедните държави. На тях ще им се налага да плащат повече пари за вносни храни, които не могат да произведат на местно ниво.

Специалисти не изключиха и повторение на най-мрачните сценарии, когато светът стана свидетел на бунтове и насилие в борбата за насъщния. На 12 август във Великобритания ще се проведе форум, на който освен продоволствената криза, ще се обсъжда бедността и проблемите с недохранването на децата в световен мащаб.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1839 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.08.10 | 17:56

1
Ние пак ще оцелеем ние сме като хлебарките ,какво толкова пьк ние сме си в криза от 22 години насам.

Добави коментар

Водещи новини