Плевнелиев: България има какво да предложи на инвеститорите

  • 09 август 2012 14:32

  • 885
  • 6
Плевнелиев: България има какво да предложи на инвеститорите
©

"Ние показахме, че в тези трудни времена могат да се взимат правилни решения, които да водят до добри резултати",  каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното пред изпълнителни директори на финансови институции от Лондонското Сити.

Държавният глава е на работно посещение във Великобритания.

Плевнелиев посочи, че в условия на тежки финансови ограничения, които засегнаха цяла Европа, България е избегнала нови дългове и има втория най-нисък държавен дълг в ЕС. По този начин следващото поколение ще може спокойно да планира приоритетите си, без да изплаща нови дългове, допълни президентът.

Въпросът за България е не дали, а колко бързо ще върви напред, смята президентът. Той припомни, че страната реформира пенсионната система и публичната администрация, започна и реформа във водния сектор. "Но работим усилено, за да ги преодолеем", каза още Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че България предоставя много добри възможности на бизнеса за позициониране в региона на Югоизточна Европа.

Продължава изграждането и подобряването на инфраструктурата, големи са и възможностите за концесия на летища и пристанища.

Според президента, огромен е потенциалът за инвестиции в енергийната област. Диверсификацията на енергийните доставки остава голяма тема за България.

"Не искаме да сме зависими само от една тръба", коментира още държавният глава. Инвестициите в енергетиката и енергийната ефективност разкриват големи възможности за стимулиране на малкия и средния бизнес в България.

Президентът представи и предимствата за инвеститорите, които страната ни предлага и с новия Закон за публично-частното партньорство. Само във водния сектор през следващите години се очаква инвестициите да достигнат между 10-12 млрд. лева в следващите години.

"Перфектна макроикономическа картина на България" - такава е оценката на представителите на Лондонското Сити. Те посочиха, че параметрите на бюджетния дефицит са много добри и страната ни успява да поддържа икономически растеж.

Според финансовите институции обаче са необходими повече инвестиции за повишаване на производителността на труда и в отрасли с висока добавена стойност.

Участниците в бизнес срещата проявиха интерес към възможностите за приватизация на „Българския енергиен холдинг” и Пристанище-Варна”, както и от правителствените мерки за насърчаване на малките и средните предприятия.

Участие в срещата, организирана от кмета на Лондонското сити Дейвид Утън, взеха посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, представители на City of London Corporation, Morgan Stanley International, Deloitte, JP Morgan, EC Financial Associates, British Petrolium, Skandinaviska Enskilda Banken, Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ и други.

Президентът получи и поздравления за победата на българските волейболисти над Германия, съобщи БТВ.

Днес държавният глава ще посети информационно-технологичния клъстер „Tech City UK”, a вечерта ще се срещне с наши сънародници, работещи в Лондонското Сити.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
885 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2012.08.13 | 23:22

6
6te im predlojim golite si kurove
Dani

2012.08.13 | 23:21

5
Омръзна ми всеки ден да му слушам глупостите на тоя човек!Плевньо,истинските проблеми на българите идват от ОГРОМНАТА КОРУПЦИЯ В Б-Я сред държавните служители и политиците.Тази пасмина краде безогледно и това май не го виждаш само ти!Западняци няма да дойдат в Б-я докато катаджиитге ги спират и ограбват по пътищата например,а това е най-малкото.Затова и младите и умни българи бягат в чужбина!КАКВИ ТЕХ СИТИ ГЛУПОСТИ БРЪЩОЛЕВИШ-СЛЕЗ НАЙ-ПОСЛЕ НА ЗЕМЯТА!
Булгаристан предлага само:

2012.08.13 | 23:21

4
Робски труд за без пари и държавен рекет за милиони !
Ясен

2012.08.13 | 23:21

3
Чудно, къде ли Плевнелиев видя добрите резултати?!!
ДО КОГА

2012.08.13 | 23:21

2
Хубав анализ господин Президент но само толкова. Да наистина са постигнати тези параметри, но на каква цена. ГЛАД и МИЗЕРИЯ сред работещи, неработещи и пенсионери в цялата страна, ширещо се безконтролно ограбване на държавните пари от монополистите и банките-лихвари. Та стояли парите в банките- какво правят там, а не са в обръщение. Събират прах и банките се хвалят, колко печалба са направили на фона на фалиралата ни държава. Тази печалба е куха печалба. Банките не създават национален продукт, а го унищожават. Те са само едни разпределители на държавните пари и тези на икономиката. Колкото по- бързо управляващите осъзнаят това, толкова по-бързо ще излезем от създадената от банките потребителска криза. Тези печалби не трябва да са печалби на банките, а на държавата. Това означава, че държавата сама краде от себе си за да издържа някаква клика малоумници за които човешкия живот и съдби не значат нищо – нали всички тях обслужват и пред тях не стой проблема как да нахранят семействата си. Поради потребителската криза в България, създадена от банките-лихвари младите бягат, емиграцията се засилва. Да наистина с чушките и доматите от кризата няма да излезем. Трябва ново мислене идващо с младите хора. Трябва заводи с нови технологии в които да работят младите хора срещу нормално заплащане, а каквото е сега. Нямаме нито едното нито другото. Как тогава ще бележим напредък господин Президент. Само ще се хвалим пред богатите държави какви добри параметри постигаме, но на каква цена, те не ни питат и по този начин ни държат в зависимост и подчинение- роби.

2012.08.13 | 23:21

1
Гробари, каква е тази държава, в която живеем? Бях в Испания и за жалост за кратко използувах СИМ карта на Глобул. Когато съпругата ми съобщи, че имам да плащам ужасяваща сметка при тях, веднага си изключих мобилния телефон и си купих с договор към ORANGE нов, с който говорех 4 месеца на цени много пъти по-ниски от тези в Гробария! Изненадата ми беше, че при напълно изключен телефон, сметките ми се увеличиха!!! Съпругата ми, понеже не е титуляр на договора ми с Глобул, не успя да постигне нищо. Върнах се и подадох молба за разпечатка на трафика. След месец ми казаха, че не е трябвало да подавам молба, а жалба! Добре, подадох жалба, на която ми казаха, че не са длъжни да ми дават обяснения! Прекратих договора си с тях,но пак аз съм ощетен, понеже те го удължават автоматично на датата на приключване и само аз мога да го прекратя. Ако бях сам, нямаше да се стресна, но семейството ми беше подложено на всекидневен телефонен тормоз и заплахи, че ще дойде частен съдия изпълнител(бияч) и ще вземе в пъти повече отколкото уж дължа! Естествено платих, но нима това нормално за ЕС?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини