Учени разкриха тайната на огромните звезди (снимки)

  • 09 август 2012 09:08

  • 6071
  • 1
Учени разкриха тайната на огромните звезди (снимки)
©

Астрономите успяха да разбулят тайната за появата на огромните звезди, които бяха открити през 2010 година.

Четири звезди, открити в звездния куп R136 в съседната ни галактика "Голям Магеланов облак" са били с толкова големи размери, че изобщо не се вписвали в съществуващите теории.

По-рано се смяташе, че максималната маса на звездите не превишава слънчевата маса повече от 150 пъти. Но откритите светила били 300 пъти по-тежки от нашето Слънце.

Група учени, под ръководството на д-р Самбаран Банержи се опитали да изяснят дали този процес на образуване е уникален за Вселената, или небесните светила са се появили по други причини.

Изследователите са направили високочестотен модел на звездния куп R136, в който има повече от 170 хиляди звезди, за да проследят вътрешното им взаимодействие. При първоначалното проучване гигантите не са участвали.

Специалистите са направили повече от половин милион уравнения, за да покажат измененията в в системата във времето, пише Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Компютърните изчисления показали, че гигантските звезди могат да се появят от сливането на две звезди.

Според д-р Банерджи плътността е толкова висока, че нерядко има сблъсъци и вероятно свръхмасивните звезди са се появили след удара на два такива гиганта.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
6071 1

Коментари 1

Добави коментар
lol

2012.08.18 | 22:51

1
хайде и за китайците намерихме дом. всичко е наред

Добави коментар

Водещи новини