Археолози откриха уникално златно бижу

  • 08 август 2012 17:55

  • 1477
  • 0
Археолози откриха уникално златно бижу
©

Уникално златно бижу от средновековния град Берое откриха археолози при разкопки в центъра на Стара Загора.

Златният пръстен е открит вчера от екипа на археолога Димитър Янков, който е провеждал разкопки на бул. „Методи Кусев” в града.

Пръстенът датира от 14 век, тежи 3,88 грама и е от 23,65-каратово злато. Той е инкрустиран с мъниста отстрани, а по средата е украсен със стъклена паста – зелена в правоъгълната част и две по-малки червени топчета отстрани. Предполага се, че е произведение на византийското ювелирно изкуство и е изработен в Константинопол или в близост до него.

Пръстенът е бил открит в средновековен пласт на античната улица, която свързва Античния форум и останките от Августа Траяна, но не е бил нито в гроб, нито в жилище. Заедно с него са открити над 15 монети и рисувана керамика.

От месец насам до античния форум „Августа Траяна” в центъра на Стара Загора се извършват предварителните работи по реализацията на културен европроект. Той е за над 6 млн. лв. и трябва да превърне културно-исторически паметници от античния период в туристическа атракция. Новите ценни открития само ще обогатят проекта, категорични са общинари и музейни работници.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1477 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини