15 гранични полицаи са убити при нападение в Египет

  • 06 август 2012 06:42

  • 934
  • 0
15 гранични полицаи са убити при нападение в Египет
©

Най-малко 15 египетски гранични полицаи са убити при нападение срещу пост в близост до границата на страната с Израел, съобщиха местните власти, цитирани от АФП.

Нападатели, облечени в традиционно бедуинско облекло, приближиха граничния пост с две превозни средства и откриха огън, при което загинаха 13 гранични полицаи, съобщиха местни медицински източници. Официален представител на египетските сили за сигурност уточни, че броят на убитите при инцидента е 15 души.

Говорителят на израелската армия лейтенант полковник Авитал Лейбович съобщи, че въоръжени нападатели с две бронирани превозни средства нахлули в Израел от египетска територия в близост до граничния пункт Керем Шалом.

"Едната кола експлодира от само себе си, а другата бе унищожена с въздушен огън", допълни тя.

Лейбович уточни, че нападателите са откраднали превозните средства от египетски граничен пост, където преди да пресекат израелската граница те са убили между 10 и 15 гранични полицаи. Тя не уточни обаче колко души са се намирали в превозните средства и дали някой от тях е оцелял.

Египетската армия и полицията ще вземат под пълен контрол Синайския полуостров след извършената атака на екстремисти срещу граничния пункт Карм Абу-Салем по границата с Израел. Това заяви президентът на Египет Мохамед Мурси в обръщение към египетския народ, което бе излъчено пряко по държавната телевизия в страната.

Той отбеляза, че „Египет няма да остави извършеното престъпление безнаказано и ще даде съответен отговор на тези, които стоят зад това нападение, където и да се намират – на територията на страната или извън пределите й”.

Мурси съобщи, че на провелото се извънредно съвещание с министрите на отбраната и вътрешните работи, както и с ръководителя на общото разузнаване на Египет „са дадени ясни указания за предприемането на спешни мерки за сигурността на Синайския полуостров”, както и „за провеждането на пълно разследване на инцидента в близост до Рафах”.

По-рано представител на египетската служба за сигурност съобщи, че в операцията по обезвреждането на нападателите са ликвидирани 17 въоръжени екстремисти. По неговите думи в операцията по унищожаването им са били привлечени няколко хеликоптера.
След нападението Египет затвори граничния пункт Рафах с Ивицата Газа.

„Граничният пункт Рафах е затворен до второ нареждане”, съобщи държавната египетска телевизия. Тази информация бе потвърдена и от агенция МЕНА.
Нападателите, които убиха египетски граничари късно в неделя в близост до границата с Израел, са терористи, дошли от Ивицата Газа, съобщиха източници в египетските сили за сигурност

Нападателите са проникнали от Ивицата Газа през нелегалните тунели и та са сътрудничели с екстремистки елементи в Египет за осъществяването на атаката, уточниха източниците.

Последвайте канала на

Весела Найденова
934 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини