Постоянни трусове и миризма на сяра тормозят хората в Челопеч

  • 02 август 2012 08:19

  • 1209
  • 0
Постоянни трусове и миризма на сяра тормозят хората в Челопеч
©

Жителите на село Челопеч обвиняват рудника в града за напуканите стени в домовете си, трусовете и миризмата на сяра.

Преди дни местните жители дадоха пресконференция, за да споделят проблемите си. Според тях тревогите им не са от днес, а от години.

Пред БТВ кметът на Челопеч не коментира причините за протестите. „От самото начало търсим причините за напуканите къщи,” каза той, но отбеляза, че постепенно фокусът на проблема се е изместил и е добил политически характер.

„Ние сме миньорско селище и сме добре финансово благодарение на това предприятие,” твърди кметът.

В конфликта между мината и местното население има обаче и друг аспект. Оказва се, че 9 от 11-те общински съветници, почти челият Общински съвет, са служители на „Челопеч майнинг”. Конфликт на интереси има и според Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Вълчин Узунов, представител на „Челопеч майнинг”, е убеден, че от дейността на мината няма как да се получат пукнатини в стените на къщите в района. Според Узунов гръцка фирма е обследвала сеизмологичната обстановка и е констатирала, че вибрациите от подземните експлозии са в пъти под нормата.

Според местните жители обаче, проблемите, които създава дейността на рудника са от години. Не ги виждат изглежда единствено служителите на „Челопеч майнинг”.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1209 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини