НАТО няма да напусне изцяло Афганистан след 2014 г.

  • 31 юли 2012 20:38

  • 1105
  • 0
НАТО няма да напусне изцяло Афганистан след 2014 г.
©

НАТО ще намали военното си присъствие в Афганистан, но няма изцяло да се изтегли след като приключи мисията на ИСАФ в края на 2014 г., заяви генерал от алианса, цитиран от ДПА и ИТАР-ТАСС.

"Там, откъдето идвам, "напускане" значи да се вдигнете с всичките си неща и да не присъствате повече в района. Ние нямаме такова намерение", заяви австралийският генерал-майор Стивън Дей, който е заместник-началник щаб на натовските сили в Афганистан в щаба им в Кабул.

"Международната общност пое ангажимент да остане с афганистанското правителство и хората тук, за да гарантира, че ще имат стабилност в бъдеще", каза той по видеоконферентна връзка с Брюксел.

Поводът за изказването му бе разгръщането на около 300 малочислени военни международни екипи, които да съветват афганистанските военни като част от плановете да бъдат пратени на предната линия в борбата с талибаните. Основната част от военните инструктори са от САЩ.

"Всяка група ще се състои от представители на една държава и ще е с численост между 10 и 20 души", уточни генерал Дей. Той добави, че числеността на афганистанската армия и сили за сигурност е надхвърлила 355 000 души.

Последвайте канала на

БТА
1105 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини