На ледения спътник на Сатурн са открити огромни свлачища

  • 31 юли 2012 17:09

  • 3744
  • 0
На ледения спътник на Сатурн са открити огромни свлачища
©

На ледения спътник на Сатурн - Япет са открити огромни свлачища, нещо, което много рядко се среща на другите планети от нашата Слънчева система.

Това се съобщава в статия в списание Nature Geoscience. Келси Сингър и Уилям McKинън, от Вашингтонския университет в Сейнт Луис са изучавали снимките от Япет , получени от „Касини", който прелетя два пъти около ледената луна-през 2004 и 2007 година.

Учените се заинтересували от странната му форма, която го прави  да изглежда като гигантски орех. Изследователите предполагат, че подобна структура, трябва да генерира голям повърхностното напрежение, и се опитали да намерят доказателства на снимките за този „недостатък". Но вместо това те открили следи от феноменалните ледени пързалки.

Чрез измерване на височината, от която се е сривала масата от извънземен лед и дължината на придвижването му те открили много странна особеност. При падането си от високо, ледът набира голяма скорост, коефициентът на триене намалява и ледът започва да се излива като течност. Това позволява на свлачището да преодолее огромни разстояния, които не се вместват в рамките на съществуващите модели.

Според изследователите , разгадаването на загадъчните свлачища се крие в уникалния релеф на ледения спътник. Гигантски метеоритни кратери съжителстват с планински хребети, високи два пъти колкото Еверест. Учените предполагат, че падайки от голяма височина и развивайки огромна скорост, ледът изменя свойствата си и коефициентът на триене се намалява няколко пъти.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3744 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини