Сергей Игнатов: Имаме най-доброто образование в Югоизточна Европа (видео)

  • 31 юли 2012 15:30

  • 2497
  • 5
Сергей Игнатов: Имаме най-доброто образование в Югоизточна Европа (видео)
©

Продължавам да твърдя, че българското образование е изключително качествено и ние нямаме конкуренти в Югоизточна Европа. Освен всичко друго, българското образование е един от най-успешните бизнеси, които се развиват сега в условията на криза.

Това каза пред журналисти министърът на образованието Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко. Днес той посети Института по органична химия към БАН, а по-късно ще отиде и в Института по металознание, технологии и съоръжения.

Може да направите една сметка - само чуждестранните студенти, освен таксата, сложете по 1000 евро издръжка на месец и ще разберете колко се печели от тази сфера, коментира Игнатов. Министърът беше запитан за това, че над 45 паралелки в профилирани гимназии и училища се затварят заради двойките на матурите и на кандидат гимназиалните класове. Това не е ли проява на качество, ние не прикриваме състоянието и, понеже стана дума за матурите и за външното оценяване, аз предупредих още миналата година, че ние поетапно всяка година ще повишаваме критериите, така че 45 паралелки на фона на две хиляди шестстотин и няколко училища е съвършено нормално, отговори Игнатов. По-добре е да имаме реални резултати, отколкото да ги завишим и да си мислим, че всичко е наред, добави той.

Игнатов припомни, че има работна група, която подготвя проект за оперативна програма в областта на науката и образованието. Това е една от целите, сега обикаляме институтите на БАН, защото трябва да се договорим с колегите какви конкретни мерки да заложим, за какво точно ще искаме парите и колко, каза министърът. Утре след заседанието на Министерския съвет ще има поредно заседание на работната група. Трябва да преодолеем изоставането, България е единствената страна, която няма договорени средства за наука от предишния период и ние страдаме от това в момента, коментира министърът.

Попитан какво ще направи държавата за задържането на младите математици, които възнамеряват да учат в чужбина, както и какво е решението за математическите гимназии, Игнатов отговори, че решението е в проектозакона - математическите гимназии остават, но тези, които приемат деца от пети клас, ще се преименуват на средни училища. Трябва да има ред, няма гимназии от пети клас, добави Игнатов. По повод тяхното заминаване, абсолютно съм убеден и съм привърженик на тезата, че със забрани и с административни мерки не само не можем, не бива по никакакъв начин да задържаме хората, коментира Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко. По думите му единственият начин хората да бъдат задържани в страната, е да се създадат условия за работа.

Договаряме в момента, тъй като тече подготовката на "Еразъм" за всички страни за следващия период, България, която участва с един предварително планиран пакет с предложения, подкрепя предложението да има европейски грантове, които, след като изпращаме някой навън с такава стипендия, той да се връща в родината си и определен брой години да получава висока европейска заплата, обясни Игнатов.

На въпрос какво се прави по проблема с фалшивите дипломи, Игнатов коментира, че министерството, университетите и средните училища не печатат фалшиви дипломи. Ако има такива, става дума престъпления от общ характер на физически лица, в конкретния случай с турските, тези лица са граждани на друга държава, посочи Игнатов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2497 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2012.08.06 | 21:06

5
Хаха, да ама нещо не си познал, ако това е според нашите статистически агенции нищо чудно да са ни класирали там, но иначе на фона на неграмотните тинейджъри просто не може да ме убеди тоя смешник, че сме първи в Югоизточна Европа. Те тинейджърите не могат да си напишат името без грешка, и не знаят на националните ни празници какво се е случило и това ако ми е добро образование!
отвратен

2012.08.06 | 21:06

4
ами частния образователен бизнес наистина процъфтява при тази нагла посредствена калинка от НБУ
ХА-ХА ГОЛЯМ МАЙТАП

2012.08.06 | 21:06

3
Сергей Игнатов: Имаме най-доброто образование в Югоизточна Европа Имахме Серьожа до преди 10 години сега имаме печатница за пари и дипломи . Бълващо непрестанно полуфабрикати които бизнеса се чуди какво да ги прави при положение са подготвяни за музейни работници не за елит на нацията .

2012.08.06 | 21:06

2
Ти си луд бе
Имало едно време

2012.08.06 | 21:06

1
Игнатов, някога беше и то без прехваления НБУ. А сега - виж долните коментари.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини