Обама бил потомък на африкански роб

  • 31 юли 2012 09:09

  • 966
  • 0
Обама бил потомък на африкански роб
©

Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият може би е потомък на африкански роб по майчина линия, твърдят американски генеалози, предаде Асошиейтед прес.

Биографията на президента, чийто баща е от Кения, а майка му - от Канзас, предполагаше, че за разлика от повечето афроамериканци, неговите корени нямат общо с робството. Специализираната компания Ансестри (Ancestry.com) от щата Юта обаче съобщи, че след двегодишен труд екип от генеалози установил, че майката на Обама, освен европейските си предци, е имала поне един африкански предтеча и че президентът може би е потомък на един от първите официално регистрирани африкански роби в САЩ.

Според "Ансестри" Обама може да е 11-ият праправнук на африканският роб от колониална Вирджиния на име Джон Пънч, който около 1640 г. пристигнал от Западна Африка и бил принуден да работи години наред като прислужник, за да изплати превоза си. Той избягал от Вирджиния в Мериленд, където бил заловен и изправен пред съд заедно с други двама слуги, също бегълци, но бели. Неговото наказание било по-тежко, отколкото на белите слуги - той бил осъден на доживотно робство, което според някои историци го прави първият легално документиран африкански роб - години преди Вирджиния да приеме закони, позволяващи робството.

Екипът използвал ДНК-анализи, брачни и имотни документи, за да проследят семейната история, и макар че не успял да събере категорични доказателства, стигнали до извода, че Пънч е имал деца от бяла свободна жена, и негов син, с леко променено име - Джон Бънч, поставил начало на рода, от който произхождала майката на Обама, Стенли Ан Дънам.

Последвайте канала на

966 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини