КЗК: "Лукойл” не налага монопол на пазара на горива

  • 30 юли 2012 12:33

  • 3063
  • 11
КЗК: "Лукойл” не налага монопол на пазара на горива
©

„Лукойл България” не е злоупотребила с господстващото си положение на пазарите за търговия на едро на бензин А95 и дизелово гориво.

Това показва разследването на антимонополната комисия, продължило близо година.

Комисията е проучила търговските отношения на дружеството с клиенти на едро, политиката на дружеството по предоставяне на отстъпки, за да се установи дали не са за лоялност чрез обвързването на клиентите да закупуват изключително от господстващото предприятие като по този начин се постига затваряне на пазара.

Анализът показал, че по време на разглеждания петгодишен период, предоставяните от „Лукойл България“ отстъпки не са довели до подобен ефект, за което е показателен и сравнително високия и увеличаващ се дял на вноса на горива.

Антимонополната комисия започна разследване срещу "Лукойл" през август м.г. заради съмнения за картелно и монополно положение на пазара. Още тогава КЗК обяви, че пазарът ще бъде следен поне година.

Според комисията, „Лукойл Нефтохим Бургас” и „Лукойл Ейвиейшън България” не са извършили нарушение. Дружествата притежават характеристиките на предприятия с господстващо положение на съответните пазари, но не са извършили злоупотреба с това положение, изразяваща се в необоснован отказ за доставка на авиационно гориво за летищата и авиопревозвачите в България, посочват резултатите от производството.

А временните затруднения в доставката от юли 2011 г. са резултат от обстоятелства, които са възникнали независимо от волята на господстващите дружества не е насочено към съзнателно поддържане на настъпилите ограничения, а към тяхното преодоляване.

Комисията прекрати производството и за евентуално картелно споразумение на пазара на горива у нас. Приетото от комисията решение одобрява предложените от четири големи компании - „Лукойл България”, „Ромпетрол България ”, „Нафтекс Петрол” и „ОМВ България” законови задължения във връзка с предявените им твърдения за извършено нарушение.

Поетите ангажименти целят възможно най-бързо и ефективно разрешаване на конкурентните проблеми и са адекватен способ за предотвратяване на възможността за увреждане на конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин А95 и дизелово гориво, произтичащи от установените практики за публично обявяване на цените на едро на горивата и използването на публично обявените цени на едро на „Лукойл България“ при последващо ценообразуване от основните участници на пазара.

КЗК определи срок от 30 дни, след уведомяване на страните, за изпълнение на поетите задължения.

Комисията прекрати производството, доколкото вече не съществували основания за неговото продължаване. Приетото решението ще способства за премахване на изкуствената прозрачност на пазара, наложена от посочените практики и улесняваща координиране между участниците на пазарите като ще гарантира възстановяване на ефективните пазарни процеси и засилване на ценовата конкуренция.

Разследването за картел на петролния пазар у нас започна в началото на миналата година по искане на бившия транспортен министър Александър Цветков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3063 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2012.08.18 | 22:15

11
Всичко е лъжа и измама. Кучетата лаят, а кервана си върви. Нямало картел. Та нали трабата по която тече бензина е една.
PROTIV

2012.08.18 | 22:14

10
"Dokato deteto ne zaplache,maikata ne go hrani!"-druogoto ot naschastrana e logoreia v pismen vid.

2012.08.18 | 22:13

9
Има ли изненадани?!?
pinx

2012.08.18 | 22:13

8
Значи какво се получава - одържат ти данъци за да дават заплата и бонуси на някакви малоумници, които да ти кажат, че няма монопол на пазара с горивата. Направо чудесно!
Стефан Караджа

2012.08.18 | 22:13

7
Ама наистина ли няма монопол и картел ? Боже, добре че беше тази комисия да ми каже, та да не си умра непросветен. Всеки ден минавам покрай бензиностанции на Лукойл и Ромпетрол, които са точно една срещу друга. И всеки ден, от години насам, установявам, че е достатъчно да гледам само цените на едната, тъй като на другата са същите до стотинка. Как пък веднъж нямаха разлика поне 1ст ??? Обаче няма картел, щом комисията казва !!!
Данъкоплатец

2012.08.18 | 16:34

6
Лукойл не налага монопол! Хахаха! И също дерибеят Златев изобщо не е дружка с Тиквата, Цвъко живее под наем, Мишо Бирата е жив и здрав и е на море, шведите искат да им пратим 500000 мургави берачи на боровинки, а холандците ни натискат да влизаме в Шенген и да ги обучим как се пазят международни летища! Такива "новини" мога и аз да ви съчинявам ежедневно.

2012.08.18 | 16:33

4
Евала, напълно те подкрепям. Това не е държава а някаква пародия. Тия комисии изобщо не знам защо трябва да им плащаме заплатите на корумпираните им служители. То и увеличението на тока е логично но за кой, не и за народа. Тука всички знаят как стоят нещата но всеки се прави на ударен. И монополистите си захранват държавата и никой не ги закача.
КЗК

2012.08.18 | 16:34

5
Кур За Комисията! (Монопол има, ама няма нарушение... Самият монопол Е нарушението!)
С.

2012.08.18 | 16:33

2
Съществува понятие като "естествен монопол". Колко ВиК дружества могат да съществуват заедно и как ще стане това? Колко Топлофикации можем да имаме и защо?!Все пак не говорим за интернет или мобилни комуникации. Същото се отнася и за тока, с тази разлика, че държавата допусна умишлено много груби грешки, но това е друга тема. С горивата работата е почти същата - мижав пазар, малко доставчици, слаба политика, високи цени. И аз искам да карам за лев и петдесет нафтата, ама не става...
С.

2012.08.18 | 16:33

3
Задавам контравъпрос: Колко играча като ЛукОйл трябва да допуснат на пазара, за да се избегне олигополът?! Защото той пак си е вид монопол. Въпрос №2: Кога обикновения човек ще разбере, че в Европа горивата са скъпи (даже по-скъпи от нашите..с тази разлика, че взимат много повече от нас) и няма как страна бедна на ресурс да има ниски цени. Не и когато се е*ава с доскорощните си покровители. Така че, драги читатели, сами си го направихме. В щатите галончето (почти 4 литра) е 3.70. Т.е. по-малко от долар. Колко ли печелят?!.... ЛукОйл ни е последният проблем!

2012.07.30 | 16:53

1
Desi ti neshto mai si slun4asala

Добави коментар

Водещи новини