Фестивал на гайдата озвучи Калофер

  • 30 юли 2012 10:00

  • 2203
  • 0
Фестивал на гайдата озвучи Калофер
©

Първи национален фолклорен фестивал на гайдата се проведе в Калофер. Той беше в рамките на най-емблематичния за града празник на Светите Кирик и Юлита, който се провежда всяка година в последната събота и неделя на месец юли в местността „Паниците". Наред с гайдарското надсвирване се проведе и национално надиграване, в което участваха състави от цялата страна, съобщи БНТ.

Светите мъченици Кирик и майка му Юлита се почитат в Калофер от най-стари времена. Още в далечното минало в последните дни на юли, когато е приключвала усилената работа, хората излизали по бреговете на Тунджа и Бяла река и празнували по няколко дни. Традицията е запазена и до днес, а преди време е възстановен малък параклис, носещ името на светците.

В рамките на тазгодишния празник за първи път се проведе национален фолклорен фестивал на гайдата. Над 50 гайдари огласяха долината - най-малкият от тях бе 3-годишен, а най-възрастният - 78.

Идеята на калоферци е да кандидатстват с фестивала на гайдата през следващата година за рекордите на Гинес. Те ще направят опит да запишат световен рекорд, като съберат 100 гайди от един град.

Последвайте канала на

2203 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини