Подновиха ожесточените сражения в Алепо

  • 29 юли 2012 11:50

  • 1467
  • 0
Подновиха ожесточените сражения в Алепо
©

Днес бяха подновени ожесточените сражения в Алепо - втория по значение и първи по население град в Сирия. Въстаници, укрепени в редица квартали, дават отпор на започналата вчера офанзива на сирийската армия, предаде Франс прес.

Правозащитниците информират за кръвопролитни битки тази сутрин в Алепо, най-вече в кварталите Баб ал Джадид, Захраа и Аркуба. Над града, разположен на 355 км северно от Дамаск, прелетели самолети и се чули експлозии. С артилерийски, ракетни и картечни обстрели, включително от хеликоптери, войските стовариха вчера огнена лавина върху 2,5-милионния град, който е от ключово значение и за двете страни.

Битките в Алепо започнаха на 20 юли; новата атака срещу въстаниците там бе предприета след пристигането на военни подкрепления, напомня АФП. Не спря и насилието в други региони от страната. Най-малко един въстаник загина при сблъсъци в Хомс, цивилен бе убит от засада недалеч от Дамаск, съобщено бе и за двама мирни жители, станали жертва на битки в северозападната провинция Идлиб, информира Сирийският център за наблюдение на човешките права. Най-малко четирима са убити днес в цялата страна, сочат първоначални данни на центъра. Вчера насилието в Сирия взе 168 жертви - 94 цивилни, 33 въстаници и 41 войници, съобщи организацията.

Над 20 000 души, включително близо 14 000 цивилни, са станали жертви на насилието в Сирия от началото на въстанието срещу режима през март 2011 г., сочат данни на правозащитниците.

Председателят на Сирийския национален съвет - главната опозиционна формация в Сирия - Абделбасет Сида отправи вчера молба към "братските" и "приятелски" държави да въоръжат Сирийската свободна армия, формирана от дезертьори и цивилни, принудени да се бият "със стари оръжия". Режимът в Дамаск планира "големи кланета" в Алепо и въстаниците имат нужда от оръжия, с които "да спрат танковете и бойните самолети" на неговите войски, заяви той. Според Абделбасет Сида президентът Башар Асад е "престъпник" и трябва да бъде съден за "кланетата" на сирийците, а не да получи убежище.

Последвайте канала на

БТА
1467 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини