Войната в Сирия ръководена от секретна база в Турция?

  • 29 юли 2012 10:43

  • 2246
  • 2
Войната в Сирия ръководена от секретна база в Турция?
©

Турция, с помощта на Саудитска Арабия и Катар, е създала секретна база, през която преминава основната част от военната помощ за сирийските бунтовници, съобщи израелската информационна агенция МИГнюз, като цитира съобщение в близкоизточната емисия на Ройтерс.

Като се позовава на източници от района на Персийския залив, Ройтерс описва базата като "нервен център, чиято основна цел е да бъде свален режимът на Башар ал Асад". Източниците на Ройтерс твърдят, че "турците осъществяват военния контрол, те са главният инициатор и координатор. Представете си нещо като пирамида, като Турция е на върха, а Саудитска Арабия и Катар са в основата".

МИГнюз центърът се намира в град Адана, на 100 км от сирийската граница. Наблизо е и американската военновъздушна база Инджирлик, която и преди е била използвана от САЩ за разузнавателни операции срещу Сирия. Сега значението на базата значително се е повишило, в това число и като център за снабдяване на метежниците. Идеята Адана да бъде превърната в команден център на войната срещу Дамаск принадлежи на заместник-министъра на външните работи на Саудитска Арабия принц Абдул-Азиз бин Абдула. "Три правителства снабдяват сирийските бунтовници с оръжие - Саудитска Арабия, Катар и Турция. Турция официално отрича. Оръжието е руско производство, тъй като сирийците са свикнали с него, освен тона САЩ не искат да показват своята роля". В отделна информация Ройтерс припомня, че сестрата на сирийския генерал Мунаф Тлас, който преди да избяга от Сирия бе член на най-тесния кръг от приближени на президента Башар ал Асад, е вдовица на изключително богат саудитски търговец на оръжие, т.е. той има какво да предложи като контакти и средства. Генерал Тлас не крие и усилията си да установи контакти със сирийската опозиция и я призовава да започне да мисли да периода след Асад и за необходимостта да бъде запазен поне отчасти сега съществуващия държавен апарат.

Турция настоява САЩ да осигурят безпилотни разузнавателни самолети, но засега резултат няма, посочва МИГнюз. Затова са наети компании, които предоставят такива услуги по договор". Усилията да се осигури разузнавателна информация от безпилотни самолети се аргументират и с факта, че над Сирия с търговски наблюдателни спътници са били засечени ирански безпилотни разузнавателни самолети "Мохаджер 4", които излитат от военновъздушна база край Хомс. Въпреки сравнително ограничените възможности на този тип самолети те могат да доставят оперативна информация в реално за придвижването на бунтовнически части в сравнително малък район, тъй като обсегът им е под 100 километра.

Според сирийската опозиция в Турция в момента има поне 20 сирийски генерали, които са дезертирали и които са привлечени към разработването на оперативните планове на сирийските бунтовници. По израелски сведения досега от сирийската правителствена армия са дезертирали общо 20 хиляди войници и офицери, посочва МИГнюз.

Последвайте канала на

БТА
2246 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Щик

2012.08.03 | 13:03

2
Разбрахте ли кой създава военните конфликти по света и кой се намесва във вътрешните работи на всички държави и кой поддържа терористите в света и кой направи България "мишена".....
Банго ВасилеФ

2012.07.30 | 20:26

1
"Мит Ромни пристигна в Израел"-фонетично се чете: "Много Роми пристигнаха в Израел" - Да видим кво ше става...

Добави коментар

Водещи новини