Google се настройва за Олимпиадата

  • 27 юли 2012 15:28

  • 1155
  • 0
Google се настройва за Олимпиадата
©

Днес ще се състои церемонията по откриването на XXX летни олимпийски игри в Лондон. Това са третите олимпийски игри, които ще се проведат на това място. Предишните олимпийски игри там са били през 1908г. и 1948г.

Избирането на Лондон за домакин се случи на сесията на Международния олимпийски комитет на 5 юли 2005 г. в Сингапур. Кандидатурата на британската столица побеждава Париж, Мадрид, Ню Йорк и Москва. Една година преди сесията МОК отхвърли кандидатурите на Лайпциг, Рио де Жанейро, Истанбул и Хавана, като неспособни да организират Олимпиада.

Факти:

Официалните талисмани за Игрите през 2012 са Уенлок (Wenlock) и Мандевил (Mandeville).

За пръв път едно и също лого ще се използва за Олимпийските и Параолимпийските игри.

Още към 6 февруари 2012 г. са разпродадени билетите за всички състезания, с изключение на футболния турнир. Общият брой на билетите за всички състезания е 6,6 млн., а цените варират от 20 паунда до 2012 паунда, които са най-скъпите за церемонията по Откриването на игрите.

Състезанията ще се проведат на 31 спортни съоръжения, които са разделени на няколко зони.

При кандидатстването през 2005 г. е предвиден бюджет от 2,4 млрд. британски лири за събитието. В началото на 2012 г. се предвиждат разходи от 9,3 млрд. лири., а днес вече за Олимпиадата са изхарчени близо 12 млрд. Два пъти са увеличени например разходите за сигурност и за церемониите по откриването и закриването. Този дефицит ще бъде покрит основно от държавата, заделила още в началото резерв от 3,3 милиарда евро, от приходите на Националната лотария, осигурила 2,2 милиарда допълнително, и от 41 британски спонсори, дали 890 милиона евро. Всички тези разходи ще се възвърнат от бъдещото използване на новите спортни съоръжения, смятат специалистите, а и Лондон очаква печалби от засилен туризъм и бизнес сделки, подписани по време на голямото спортно събитие.

Лондонските олимпийски игри имат амбицията да са изключително екологични. Ще ги обслужва специално построена електроцентрала, която ще осигурява около 30% от необходимата им енергия, произвеждана от биогориво.

Медалите от Олимпиадата в Лондон се оказаха най-тежките и най-скъпите за цялата история на Олимпийските игри.

 

Последвайте канала на

1155 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини