Изведоха 18 души от наводнен подлез във Варна

  • 27 юли 2012 09:06

  • 3201
  • 0
Изведоха 18 души от наводнен подлез във Варна
© Булфото

Пожарникари спасиха 18 души от наводнен подлез във Варна. Инцидентът е станал тази сутрин в 6.30 часа. Причината е спукан главен водопровод. Изтичащата вода е започнала да се събира в подлез на кръстовище между булевардите „Васил Левски” и „Княз Борис І” и е блокирала автобус. В него са пътували 17 пътници и шофьорът.

Автобусът с рег. № 4285 е бил застигнат от ударна водна вълна в подлеза до търговски комплекс, докато изпълнявал редовен курс по линия 31 А в посока курорта „Св. Константин и Елена”. Мощната водна струя е ударила автобуса отзад и го е угасила в подлеза. Шофьорът на блокирания автобус не е преценил достатъчно добре дълбочината на събралата се вода и превозното средство е закъсало.

Своевременната реакция на шофьора на автобуса, диспечерната на компанията и адекватното поведение на пътниците са дали възможност всички да слязат невредими от автобуса и да се отдалечат, преди той да остане изцяло под вода, съобщиха от превозвача. Водачът на автобуса, диспечер и пътуващи едновременно са подали сигнал за инцидента на тел. 112.

Бързата реакция е била от изключително значение за оцеляването на хората, тъй като автобусът е бил залят изцяло от водата за по-малко от 30 минути. Изпратени са три екипа пожарникари и спасители, които са изнесли на ръце хората от автобуса през водата. При инцидента няма пострадали. Екипи на ВиК са спрели теча в подлеза. Д-р Мая Рашева, управител на Бърза помощ – Варна каза, че екип на Спешна помощ е и изпратен, за да помогне на шофьора на автобуса, който се е притеснил и е вдигнал кръвно.

Водоподаването към абонатите, които рано тази сутрин останаха без вода заради голямата авария в транзитен водопровод Ф 1000, е започнало. Направена е изолация на мястото на повредата. Районите Горчива чешма до Златни пясъци и кв. „Виница” са включени на алтернативно захранване.

Гръмналата тръба е полагана от „Станилов” ЕООД – София преди около 5 години по държавна програма и все още е в гаранционен срок. „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД започва отстраняване на аварията, за да няма нарушения на водоподаването в бъдеще, след което ще предяви претенции за покриване на разходите от фирмата, строила водопровода.

От „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД ще бъде подаден сигнал до компетентните органи за разследване на последните случаи на големи аварии, случили се основно в един и същ район за кратък период от време, част от които при липса на обективни обстоятелсва.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3201 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини