Израелски генерал: Атентаторът от Бургас не е знаел, че ще умре

  • 26 юли 2012 18:54

  • 8577
  • 11
Израелски генерал: Атентаторът от Бургас не е знаел, че ще умре
© Булфото

Атентаторът от Летище Бургас е бил излъган от хората, които са го наели и не е имал никаква представа, че ще бъде убит.

Това е твърдението на бригаден генерал Ницан Нуриел, който до преди няколко месеца оглавяваше Бюрото за борба с тероризма към израелския Съвет за национална сигурност. Според Нуриел атентаторът умишлено е избран от етническа група, различна от тази на организаторите на атентата, за да не предизвика съмнение. В специално интервю за Дарик Нуриел обясни, че големият опит на израелските служби с транспортни атентати сочи, че организаторите често избират хора, които не знаят, че ще умрат.

"Той е имал за мисия да сложи чантите с експлозивите в автобуса, защото ако е имал правото да реши сам дали да се самовзриви, тогава е трябвало да го направи така, че да има повече жертви и щети. Нашият опит с атентатори самоубийци с автобуси показва, че те съвсем спокойно могат да влязат в автобуса и вътре да се самовзривят", обяснява Ницан Нуриел в интервю за Дарик радио.

Попитан дали умишлено е взривен атентаторът или погрешка, генералът отговори: "И двете са възможни. Но на базата на неговото поведение смятам, че може би са го излъгали. Това се случва доста често при този тип атентати, в които човекът няма никаква идея, че трябва да умре. Две неща ме карат да мисля това. Първо - начинът, по който чантата беше взривена. Тя се взриви вътре в багажника, а не докато мъжът я е държал. Второ, ако той наистина е искал да има много жертви, щеше да влезе с бомбата в автобуса. Също така нямаше да се страхува, защото би трябвало да е знаел, че ще умре, а в кадрите той изглежда неспокоен".

Последвайте канала на

Десислава Станева
8577 11

Коментари 11

Добави коментар
До 7

2012.07.28 | 12:54

11
Защото после ще ни е съсела МП и пак ще трябва да го махаме.
спец...

2012.07.27 | 12:46

1
Една от основните насоки за повишаване ефективността на борбата с тероризма е създаване и развиване на нови по-успешни форми, методи и тактики. Тяхното усъвършенстване може да се извърши чрез анализиране и обобщаване на положителните и отрицателните страни на досешния опит в тази област. България изостава и в двете основни области на борбата с тероризма: първо, нейното институционализиране чрез нормативни и доктринални документи – закони, стратегии, концепции, доктрини, устави на въоръжените сили и други поднормативни актове; на второ място не се използва обобщаването и анализирането на чуждия опит в борбата с тероризма, и прилагането на изводите от този опит в практиката. ---- Едно от определенията за антитерористична операция, прието в българското МВР, гласи: “Антитерористична операция е съвкупност от съгласувани по цел, задачи, място и време действия (преговори, оперативно-издирвателни и следствени мероприятия), провеждани по общ план”. ----- Друго определение за антитерористична операция, отразяващо възгледите на американските експерти е следното: “Съвместни действия на държавните институции, силовите ведомства и, най-вече при действия извън територията на САЩ - въоръжените сили, за противодействие и отговор на терористични актове, насочени срещу американски граждани, обекти или интереси”. ==== може да се възприеме следното работно определение: “Комплекс от превантивни, офанзивни и ответни действия на специализираните звена и антитерористични подразделения, ръководени, планирани и съгласувани от обединен щаб с конкретно формулирани цели и поставени задачи за предотвратяване на терористични действия, унищожаване на терористични ораганизации, издирване, залавяне и ликвидиране на терористи, ограничаване на последиците от терористични актове, в т. ч. освобождаване на заложници. ТАКА И ДО ДЕН ДНЕШЕН ЛИПСВА!!!....ИЗВОДА СИ НАПРАВЕТЕ САМИ...
Дъра бъра

2012.07.28 | 12:54

10
Доста си на ти с нещата и явно работиш в системата.Нищо лично ама я кажи какво прави все още физкултурника Цветанов да се натиска ами не вземе да си подаде оставката.Пък и не само той.Да вземе Бойко да си събере недоразуменията и групово да се изнесат от министерски съвет.
onq s konq

2012.07.27 | 21:36

6
Теорията е интересно и дори эабавно нещо,но в повечето случаи няма нищо общо с действителността.
ЗАПОЗНАТ!!!

2012.07.28 | 00:50

9
Днес не съществува единна стратегия за борба с тероризма, нито обща теория на антитерористичните операции. Антитерористичните мерки и операции се реализират предимно в национален план от всяка държава, а международното сътрудничество в областта на борбата срещу тероризма е недостатъчно. Въпреки, че редица държави имат свои антитерористични закони, стратегии и концепции, България не разполага с такива. Съвременният тероризъм постоянно еволюира в развитието на своите тактики, методи на действие и мащаб на поставените цели. Докато преди едно-две десетилетия целта на терористите беше завоюване на обществени симпатии, а жертвите при терористичен акт се изчерпваха в повечето случаи с един-двама души, то в последните години целите терористичните организации станаха наистина глобални в глобализиращия се свят: те искат постигането на "паралелна власт" над умовете и сърцата на хората, преразпределение на световните ресурси и унищожаване на западните ценности и политическа система. Терористичната тактика се променя и вече е насочена към масови кръвопролития, все повече жертви и все по-голям обществен отзвук.
мда

2012.07.28 | 00:25

8
Попитали израелците : "Как прекарахте в Слънчев бряг ?" - "Оооо,страхотно ! Избухнахме още в автобуса !" :))))))
Обикновен човечец

2012.07.27 | 21:28

5
Става ми болно като прочета нещо подобно. Бива черен хумор, но ти си болен бе човек. Или не си... човек?
на № 2 и 3

2012.07.27 | 22:39

7
Действително от професионална гледна точка - това което споделяте е правилно и в съответствие с настоящите реалностти на времето- и специализирани и антитерористични звена могат да се сформират и щабове НО. Политическата окраска в спец.службите ; разградения двор и граници на България ; унищоженото ни разузнаване и контраразузнаване ; прекъснатата връзка между службите и "гражданите"- винаги ще са пречка за разкриване и предотвратяване на подобни терористични актове.Да не би преди 40-50 години през България не са минавали и терористи и шпиони-но тогава и службите са работили всеотдайно и гражданите са били бдителни и патриотично настроени и аз също имам опит и идеи-но без мен...
napushen

2012.07.27 | 18:42

4
ми то като гледам този генерал свърши работата на цялото бг следствие преди още да са излезнали с някаква официялна версия въобще...
ТЛСМ

2012.07.27 | 17:56

3
Ахаха е нали вие го наехте....s
PC2

2012.07.27 | 17:55

2
Илюминати Илюминати навсякъде са теее...!!!

Добави коментар

Водещи новини