Пернишката кметица сезира ЕК заради забавено подпомагане на пострадалите от труса

  • 26 юли 2012 11:43

  • 1158
  • 1
Пернишката кметица сезира ЕК заради забавено подпомагане на пострадалите  от труса
©

Кметът на Перник Росица Янакиева ще сезира Европейската комисия заради неизпълнение от страна на държавата на конституционните права на гражданите да имат дом.

Пред БНР Янакиева заяви, че два месеца след земетресението в Перник подпомагането на пострадалите граждани се бави. "Ето защо следващата стъпка, която предприемам, е да сезирам и Европейската комисия за абдикацията на държавата и за неизпълнение на конституционните задължения за подкрепа на българските граждани, както и правото им на дом. Това е, което предстои в следващите дни да направя", категорична е тя.

Според Юри Драганов, председател на Комисията по оценка на щетите, по последна информация обезщетените са 194. 212 от молбите са получили отказ, а близо половината от всички, които са заявили, че искат домовете им да бъдат оценени, още не са посетени от експертната група за оценка на щетите. "Мога да гарантирам пред гражданите на Перник, че до края на август жилищата им ще бъдат оценени от формираните екипи от лицензиран оценител и от конструктор и че до към средата на септември ще бъдат подадени всички документи в междуведомствената комисия. И това е преди изтичането на крайния законов срок, който е края на месец септември, началото на месец октомври", каза Драганов.

След като имотите бъдат оценени, Междуведомствената комисия ще работи по изплащането на обезщетенията на гражданите.

Кметът на Перник Росица Янакиева заяви, че е необяснимо да се иска оставката й, след като се видя, че няма достатъчно средства за пострадалите. "Някой се опитва да прехвърли от болната глава на здравата проблема. Ето защо аз няма да отговоря въобще на искането на няколко общински съветници за моята оставка. Изведнъж се оказва, че нещата са различни, т.е. държавата се отмята от това, което произтича като ангажименти и задължения към нея в една кризисна ситуация", каза още кметът на Перник.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1158 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Перничанин

2012.07.26 | 14:48

1
Еми така ще е, след като перничани оставихме циганите да ни избират кмет, сега да ще си носим последствията.

Добави коментар

Водещи новини