Гласуват вота на недоверие

  • 26 юли 2012 07:11

  • 876
  • 6
Гласуват вота на недоверие
©

В 9 часа в парламента започва гласуването на вота на недоверие към правителството. Той беше поискан от 74 депутати от БСП, ДПС и независими заради провала на кабинета "Борисов" в областта на правосъдието и вътрешните работи.

За да бъде успешен, вотът трябва да бъде подкрепен от 121 депутати. Вносителите му обаче едва ли ще могат да осигурят тези гласове, защото ГЕРБ и независимите си осигуряват нужните народни представители, за да се запази кабинетът. Освен това от „Синята коалиция" обявиха, че няма да участват в гласуването. По време на дебатите във вторник опозицията обвини властта за провала, отчетен в доклада на Брюксел, който посочва намесата в работата на съдебната власт като сериозен проблем за България. От ГЕРБ обаче контрираха, че по време на тройната коалиция критиките към управляващите са били много по-остри. Вътрешният министър Цветан Цветанов дори пророкува, че ГЕРБ ще управлява още един мандат. От ДПС отрекоха внушенията, че вотът е свързан с атентата в Бургас. Това е петият вот на недоверие към кабинета „Борисов". Последният беше преди година.

Това е петият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов". Първият вот на недоверие /неуспешен/ - през октомври 2010 г., беше по инициатива на БСП и ДПС, заради политиката в сферата на здравеопазването.

Вторият, също неуспешен, опит за парламентарно бламиране на правителството на премиера Бойко Борисов, беше заради неуспеха на антикризисната политика. Той беше през юни 2011 г. и отново внесен от Коалиция за България /КБ/ и ДПС. Месец след това - през юли миналата година, беше иницииран и третият, отново не минал вот на недоверие, за "провал на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, провалено членство в Шенген, полицейщина и нарушаване на основни човешки права". Той отново беше на КБ и ДПС.

В началото на април т.г. Коалиция за България и "Атака" внесоха искане за вот на недоверие към правителството заради спиране на проекта за АЕЦ"Белене" и провалената енергийна политика на България. По-късно съвносителите от "Атака" оттеглиха подписите си и така подписката беше анулирана, а вотът не се състоя.

В началото на миналата година /януари 2011 г./ мнозинството даде подкрепата си за управлението на ГЕРБ при гласуването на поискания от самия министър-председател Борисов вот на доверие.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
876 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Подкрепям Стоянов

2012.07.26 | 18:43

6
Всички там в НС са попаднали случайни парашутисти...има и госпожици, които са се кандидатирали за кмет, а хората не са ги избрали..но са в НС като депутати..как ли са попаднали там???..някой, ако има логично обяснение, моля да обясни. Нали , за да си депутат трябва да имаш подкрепа от избирателите си ????
Стоянов

2012.07.26 | 12:24

1
Какъв е смисъла да се гласува след като дори всички други партии да са против ГЕРБ,от 240 депутата мнозинството са ГЕРБ, а ще има и въздържали се, половината няма да са в залата. На кого замазвате очите? В тая държава трябва референдум, народа трябва да реши не 240 мухльовци!
onq s konq

2012.07.26 | 18:22

5
Ами той народа ако трлябва да решава,эа тях какво ще остане да решават?А и эащо да решава,след като няма предвидени пари эа въэнаграждение?Нали тия депутати са иэбрани точно с волята на народа эа да решават всички проблеми в страната?
ГЕРБ - убийци!

2012.07.26 | 18:22

4
Толкова нагло правителство досега не е имало!!! Защо този долнопробен боклук Бойко Борисов още не си е подал оставката!? Този наглец е ВИНОВЕН за смъртта на невинни хора!!! Той беше този, който обиколи всички арабски държави да прави свирки и да довлече терористите тук!!! Той е и този, който поздравяваше турската армия на турски!!! Той взриви колата на Сашо Диков!!! А Мишо Бирата! А Убийството на Мишо Бирата и жена му от полицията на Цветанов!!! Какво чакате бе ОВЦЕ заспали!!! Ако бяхме нормална държава хората щяха да го пребият с камъни!!! Хубавото е, че ГОСПОД започана да наказва него и близките му (сестра му)!!! Дано да накаже и всички, който са гласували за него и фалшифицирали изборите!!!

2012.07.26 | 18:22

3
Как да си подаде оставката, като тя е затрупана в джоба му с ленти от откриванията на магистралите.
Стоянов

2012.07.26 | 12:24

2
Какъв е смисъла да се гласува след като дори всички други партии да са против ГЕРБ,от 240 депутата мнозинството са ГЕРБ, а ще има и въздържали се, половината няма да са в залата. На кого замазвате очите? В тая държава трябва референдум, народа трябва да реши не 240 мухльовци!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини