На Антарктика има разлом колкото Гранд каньон

  • 25 юли 2012 21:17

  • 1726
  • 0
На Антарктика има разлом колкото Гранд каньон
©

Текущата загуба на лед на Западната антарктическа ледена покривка възлиза на около десет на сто. Загубите са в следствие на динамичното изтъняване на леда, причинено от океанското или атмосферното сътресения, съобщава КРОСС, позовавайки се на „Nature”. Според екип от учени, огромните отломи лед „изтичат” в разлом с размерите на Гранд каньона на река Колорадо.

Учените от Университета на Абърдийн, Шотландия, и колегите им от Британския център за антарктически изследвания са открили дълбока долина от около 1.6 мили под един движещ се ледник (Ferrigno). За момента той е посещаван само веднъж от хора.

Изследователите са го открили с помощта на радарна система, която може да „вижда” през леда по маршрута с обща дължина от около 2,5 хиляди километра.

„Видяхме голяма долина под леда. Той е с размерите на Гранд каньона. Повърхността му е абсолютно равна и без радарно съоръжение нямаше как да бъде открито”, коментира Робърт Бингам. По думите му, за да се обясни високият процент на загуба на лед, учените се нуждаят от данни, които са под леда.

Експертите смятат, че този каньон не е единствен. Според учените, релефът на Антарктика може да ускори топенето на леда.
 

Последвайте канала на

1726 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини