Главният мюфтия: Терорът няма религия

  • 25 юли 2012 16:38

  • 985
  • 3
Главният мюфтия: Терорът няма религия
©

"Терорът няма религия и в религията няма терор", се казва в декларация на Главното ни мюфтийство във връзка с „нападките и съмненията, отправени срещу мюсюлманската общност след атентата на летище „Сарафово".

Редом с израелските жертви, гости на страната ни, ние загубихме и свой съгражданин - Мустафа Кьосов от с. Юруково. Терорът категорично не се приема от исляма независимо от неговата цел и причина, подчертават от мюфтийството.

За голямо наше огорчение обаче, подчертават мюсюлманите ни, дни след терористичния акт периодично по медиите безотговорно се появяват становища за евентуална връзка на българските мюсюлмани и тяхното съдействие при провеждане на терористичния акт и заплаха за нови подобни действия.

Силно сме обезпокоени от факта, че тези безпочвени медийни инсинуации се случват в свещения за мюсюлманите месец Рамазан, когато се отдаваме на Бога тялом и духом и се стремим към неговата милост. Това дълбоко накърнява чувствата ни, помрачава празника на всеки един гражданин на страната, изповядващ ислямската религия, заявява декларацията.

Подчертава се, че ръководството на ГМ на мюсюлманите в България, до сега е проявявало, проявява и занапред ще проявява своята лоялност към българските закони.

Безспорно ние сме интегрална част от всеобщата борба срещу тероризма във всичките и прояви и форми. Не бихме могли да приемем съмненията, които се мултиплицират в медийното пространство срещу българските мюсюлмани, които са неразделна част от българското общество.

Не съществува правна доктрина, която да прехвърля частната вина на един индивид върху цялата общност, коментират от мюфтийството.

Въз основа на това, мюсюлманската религия и мюсюлманската общност не може да бъде обвинявана в престъпление извършено от едно лице или група маргинали. Терористът е враг, както на мюсюлманите, така и на цялото човечество, подчертават още в декларацията си те.

Припомня се още, че преди година от главното мюфтийство са сезирали компетентните органи у нас за „опасност, която ни грози посредством външни фактори, които ще се опитат да пренесат своите политически, икономически или геостратегически интереси и проблеми на наша територия, ползвайки силния авторитет на исляма и прибягвайки към методите на насилие", като още тогава е било заявено, че българските мюсюлмани няма да бъдат причинители на това зло, а негова жертва.

Последвайте канала на

Десислава Станева
985 3

Коментари 3

Добави коментар

2012.07.25 | 21:40

3
Да бе да, ислямът е религия на мира и няма нищо общо с тероризма - а тротилът е съединение, което се използва във фризьорските салони и няма нищо общо с експлозиите. Този ни взема за балами!
mitko

2012.07.25 | 21:35

2
isliama ne e religia a sredstvo za zombirane na horata
Ни лук ял, ни лук мирисал - ама му смърди устата!

2012.07.25 | 21:35

1
Както беше казал някой - Не всички мюсюлмани са терористи, НО за сметка на това, всички терористи са мюсюлмани! Та и тоя в Бургас едва ли се е взривил заради Буда или Христос, нали? И той и хората, които са му поставили задачката са били мюсюлмани,и са действали в името на исляма - трябвало е да убият някой и друг евреин! А мюфтията вместо да се прави на много хитър и жертва и да обяснява, как медиите настрйвали хората срещу всички мюсюлмани, а не само срещу някои от тях (болните, промити мозъци, които целият им светоглед се ограничава в рамките на тълкуването на някаква книга писана преди 1000+ години, да вземе да обясни на братята си мюсюлмани (настоящи и бъдещи терористи и сбъркани фанатици), че те не са мюсюлмани, а най-обикновени психопати криещи се зад въпросната религия!

Добави коментар

Водещи новини