Прочистиха от боеприпаси района на Челопечене

  • 25 юли 2012 10:06

  • 445
  • 0
Прочистиха от боеприпаси района на Челопечене
© Булфото

Приключи почистването на военното поделение в Челопечене след взривовете през юли 2008 г., съобщи БТВ.

Равносметката днес ще направи заместник-министърът на отбраната Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018. Той дава съвместна пресконференция с американския посланик у нас Джеймс Уорлик. Предвижда се и оглед на прочистения район.

Взривовете в поделението в града станаха преди повече от три години. Оттогава в района се проведоха няколко операции по прочистването му. Военните се надяваха мястото да бъде чисто до Нова година и след това експертната група може би да успее да установи окончателно и какво е причинило експлозиите.

Прокуратурата поръча комплексната пожаро-взриво-техническа експертиза, която да отговори на въпроса за причините. Три години след инцидента обаче все още няма виновни, а неизвестните около случилото се изглежда ще останат.

През октомври миналата година от поделението бе установена липса на 14 броя невзривени боеприпаси - 85 мм кумулативни снаряди. Крадците бяха разкрити след около седмица - двама криминално проявени. Крадците направиха и пълни самопризнания и са съдействали на разследващите. Така те разбрали, че са изнесли само гилзите на 14-те 85-милиметрови боеприпаси, а барутът и снарядите са укрити в района на поделението.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
445 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини