Учен твърди, че Христос е мюсюлманин

  • 24 юли 2012 19:46

  • 8566
  • 36
Учен твърди, че Христос е мюсюлманин
©

Професор Робърт Шедингер от "Лутер колидж" в щата Айова, САЩ, обяви, че в най-новата си книга, която трябва да излезе до края на тази година, ще публикува своята теза за етническия произход на Исус Христос, пише израелската медия "Курсор", цитиран от КРОСС.

През пролетта на 2001 г. професора по методология на ислямското учение Шедингер разпитва една от своите ученички, произхождаща от мюсюлманско семейство. Момичето чистосърдечно се оплаква на професора, че той им преподава ислямската религия по много по-различен начин, отколкото го правят това нейните родители. Това признание го накарало да преосмисли своята концепция на преподаване на религия за колежаните.

Като ръководител на катедрата по религиозни науки в колежа, в продължение на няколко години Робърт Шедингер анализирал голям брой документи и стигнал до заключението, че ислямът "много повече подхожда" на Исус, тъй като той "не е толкова религия, колкото движение за социална справедливост".

"Аз трябваше да преразгледам това, което представлява ислямът, и закономерно дойдох до заключението, че той в своята дълбока, философска същност е едно движение за справедливост. Мисля си, че именно това е проповядвал Исус. Ето защо, аз смятам, че Христос най-вероятно е бил мюсюлманин", пояснява професорът пред телевизия "Fox".

Естествено, тази теория веднага бе подложена на остра критика. Един от най-важните контрааргументи на неговите критици бе, че Исус е живял близо 600 години преди да възникне исляма. Все пак не можем да отречем, че Исус е проповядвал някои мюсюлмански идеи, които имат общо с християнството. Въпреки това обаче, тази прилика в тези две религиозни тенденции съвсем не е достатъчна, за да включим Исус в лоното на мюсюлманската религия, казват те.

Някои опоненти на Робърт Шедингер твърдят, че ако се следва логиката на автора на книгата "Бил ли е Исус Христос мюсюлманин?", то може да се стигне и до заключението, че не Исус е взел "назаем" някои ислямски принципи, а напротив - мюсюлманите са тези, които са взаймствали от неговото учение. Освен това, отбелязват някои противници на професор Шедингер, ако се подходи по въпроса от чисто хронологичната му страна, с много по-голяма вероятност може да се твърди, че пророкът Мохамед например е бил християнин.

Както отбелязва израелската медия, дебатът за етническия произход и религиозната принадлежност на Исус Христос от векове занимава учените по света. Според традиционното християнство, Исус е бил етнически евреин, независимо от това, че е роден в Галилея, който по онова време е бил етнически смесен район.

Днес вече има и други мнения по този въпрос. Някои историци на религията смятат, че Исус е бил палестинец. Любопитно е да се отбележи, че тази теория бе оповестена не от кой и да е, а от самия министър-председател на Палестинската автономия Салам Фаяд и то в навечерието на Коледа на 2011 г.

Последвайте канала на

8566 36

Свързани новини

Коментари 36

Добави коментар
справедлив

2016.02.20 | 06:09

36
Всички религии са хубави! Нито една не учи хората на лоши неща! Проблема е в шепа самовлюбени хора които изкусно манипулират нискоинтелигентните вярващи, и ги използват за користни цели! Затова в някои страни умишленно държат хората неуки, за да могат да ги използват- например като терористи!
Алонсо

2012.07.26 | 13:22

14
Боли ме и за Исус и за майка му... физически е невъзможно човек който е живял наистина да възкръсне и там другите му глупости. Явно идиотите живели навремето наистина са имали нужда да повярват в нещо колкото и глупаво да изглежда.. и ето че днеска милиони , че даже и милиарди кретени го вярват..
Adolf

2014.02.28 | 15:49

35
не се ядосвай брат всъщност няма никакви доказателства за каквито и да е било от чудесата на въпросния Исус а тези които са щракнали отрицателно просто живеят в страх и така цял живот без да осъзнават че след това ще изгният под земята изядени от червеите
WTF ?

2012.07.25 | 13:21

2
Точно така - физически невъзможни неща за никой човек! Точно затова вярваме, че Исус е Бог! Защото прави невъзможни за човека чудеса... Колкото до това, че е правил едва ли не илюзий и е заблуждавал хората... има един филм на Хистори Канал - за чудесата. Един изследовател ходи при най-великите съвремени илюзионисти и ги пита дали могат да възпроизведът чудесата на Исус със съвременна техника.. Оказва се, че никой фокусник не може да ги пресъздаде 1:1... Единствено ходенето по вода може да се пресъздаде, чрез илюзия, но както каза илюзиониста - за да се осъществи това е нужно 42ма човека екип + 2 камиона с техника...
radi

2013.11.21 | 11:36

34
Така е на мен ми се струва ,4е религията на Еврейте ,ХРистяните и след това, Исляма са взимали една от друга и са едно и също нещо, написано по-разли4ен на4ин
Юпитер

2013.11.21 | 11:14

33
Кога ще разберете , че религията е създадена да манипулира хората??!
начетен атеист

2013.11.21 | 11:13

32
Нито тоя "учен", нито някой от вас е отварял изобщо Корана. Там "мюсюлмани" са наречени всички, които се покоряват на единия Господ, от еврейските праотци та до днес, а претенцията на Мохамед е да е само последният от дългата верига пророци и един от тримата най-велики заедно с Мойсей и Иисус (който според Корана е чудотворец и вестител на словото на живота, но не бог). И естествено, че всяка масова религия е и социално движение. Американците пак откриват топлата вода, описана в преданията на маите и палестинците.
asds

2013.08.12 | 12:58

31
az puk da vi pitam vsichkite deto kazvate 4e tva bilo izvrateno i gnusno vie bili li ste tam kato Isus e bil roden 4e ste se xvanali da sporite nikoi ne e bil tam i nikoi ne znae dali izobshto e sushtestvuval dokolkoto znaem moje da se e kazval ivan ili simeon nqkoi se xvanali napisali cql kup knigi kazali 4e sa svetci i sled nqkolko xiliadi godini nie se karame kolko e vqrno i kolko greshno mngo znaem koi gi e pisal sus sigurnost ne 4e podkrepqm ateistite
Ivailo

2013.08.12 | 12:57

28
Приятелю, приятелю сигурно си готин пич, но не мислиш понякога,а бързаш да се изкажеш!!! Ако някой анализира тема, която си изучавал дълго или си запознат от практиката изкажи се смело, когато обаче става въпрос за тема с която не си никак запознат не се изказвай иначе коментара прилича на мнение, което може да се оприличи по степен на абсурдност с идеята, че " ЮАР е държава в Северна Европа"!!! Исус е историческа личност и не се е казвал Иван, а Йешуа, което от гръцки е Исус. Книгите в Библията се доказват от около 20 000 писмени източника съхранени до днес! Не е нужно да присъстваш на раждането на дадена личност за да докажеш даден факт за това има регистри, историци, писмени източници и науки като археология и история! Дано съвсем разумно погледнеш на подобен род изказвания и дано се промениш, ако ли пък не излагай се все още!!!

2013.08.12 | 12:57

30
За тези, които не са в час - този пишман професор е класически ляв либераст, един от любимците на Барак Хюсейн Обама, вие какво очаквате да пропагандира? Естествено сега ще изкарат и Исус палестинец и даже основател на Хамас, Хизбула и Ал Кайда! Ха-ха-ха-ха!

2013.08.12 | 12:57

29
Да! Ето така се насажда мултикултурализъм! С исторически фалшификации и идеологически диверсии!
4-ти километър

2013.08.12 | 12:56

27
Ако тръгнете из Родопите ще чуете, че славянското племе "смолени" са изповядвали исляма още преди появата на българската държава! Това се внушава в главите на местните помаци! Като се има предвид, че исляма като религия и българската държава са почти връстници е ясно че иде реч за патологично състояние на личността. Не знам дали е движение, но със сигурност е крайно време да се включи в списъка на психиатричните заболявания!
123

2013.08.12 | 12:56

26
Този учен,трябва незабавно да го пратят в лудницата.Или е толкова закъсъл,че се се прави на интересен с тая простотия ,за да се заговори за него и да му се обърне внимание.Интересно какво ще каже за ГОСПОД-БОГ.КАКЪВ ЩЕ Е ТОЙ ПО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ.

Добави коментар

Водещи новини