Човек ще се жертва, заради робот

  • 24 юли 2012 14:26

  • 3756
  • 5
Човек ще се жертва, заради робот
©

Американският учен Кен Хейуорс възнамерява да умре, заради научен експеримент – безсмъртието на човешкото съзнание в телата на роботи. Над тази идея 41-годишният сътрудник на Харвардския университет работи вече над десет години, съобщи БТА.

Хейуорс е на мнение, че на този етап от развитието на науката клетките на мозъка му могат да бъдат съхранени, за да бъдат оживени от представители на бъдещите поколения и да бъдат превърнати в мозък на робот. По думите му, човешката раса се движи по посока на телепортиране на разума. Ние ще се опитаме да съхраним мозъка, след това да го разделим на части и да го използваме в тела на роботи. Това ще бъде идеалният компютър, създаден на основата на човешкия мозък.

За да извърши революцията в науката, ученият няма да използва опитни зайчета. Той иска да участва лично в експеримента със собствения си мозък. Хейуорс не съжалява, че при неуспех ще загуби завинаги живота си. Това е много по-добре, отколкото да станеш прекалено стар или болен, казва ученият.

Преди да осъществи експеримента си, Кен Хейуорс ще организира прощално парти с приятели и членове на семейството си, макар не всички да подкрепят безумната му идея. Привърженици на кибер безсмъртието има и в Русия. Неотдавна руски предприемач предложи подобно нещо на на милиардери с проекта "Аватар", който разработва технология за трансплантиране
на мозък в роботизирано тяло.

Медийният предприемач Дмитрий Ицков твърди, че е ангажирал 30 учени да разработят технологията, която трябва да е готова до десет години. На следващия етап "индивидуалното съзнание" ще се прехвърля в изкуствен носител без хирургия, като тялото ще остава като празна черупка, а човекът ще продължи да живее в робота. Последната стъпка ще е холографно човешко тяло, в което да се зарежда индивидуалният мозък. Холограмите имат много предимства – с тях може да се минава през стени, те могат да се движат със скоростта на светлината, като холограмата на Оби Уан в "Междузвездни войни".

За инициативата учени от цял свят ще бъдат свързани в интернет за създаване на международен научен център, който да се занимава с антропоморфна роботика, моделиране на живи системи, на мозък и съзнание. Срокът за създаване на холограмен аватар е 2045 г.

Ицков се е свързал в милиардери от класацията на "Форбс" с покана да инвестират в проекта му. Той ги уверява, че това е възможност да финансират продължаването на живота си и се ангажира сам да контролира процеса на тяхното безсмъртие срещу сума, която не се разкрива.

Според предприемача, интерес към системата отначало ще проявят хората, чиито дни са преброени, но той е уверен, че тя ще става всепо-популярна. Този проект води по пътя към безсмъртието, уверява Ицков и допълва, че човек с идеален аватар ще може да остане част от обществото. Хората не искат да умрат, казва той.

Неотдавнашни открития позволиха на учени да "надникнат" в човешки мозък за първи път с машини. Никой обаче досега не се е ангажирал да създаде роботизиран аватар. Американската агенция за авангардни изследвания в областта на отбраната има разработки с военни цели за дистанционно контролиране на андроиди с мозъчни вълни, така че те да могат да заемат мястото на войници в сражения.

Нейната програма, наречена също "Аватар", разработва интерфейси и алгоритми, с които "войник ефективно да може да си партнира с полуавтономна двукрака машина и тя да действа като сурогат на войника".

Последвайте канала на

3756 5

Коментари 5

Добави коментар

2012.07.29 | 15:01

5
А не може ли просто да вземат някой арабин .... те нямат нищо против да се самоубият ... вижте само как взривяват тия бомби и удрят самолети в разни сгради заедно със себе си ..

2012.07.26 | 23:45

1
super

2012.07.28 | 11:47

4
Има един куп уроди из затворите, които може да ги ползват за експерименти. И хич да не се притесняват, че ще убият няколко хиляди в процеса, няма да е никаква загуба.
46

2012.07.27 | 23:42

3
Що не измислите как да живеем пак по 1000 години (като в древните времена) ами ше си копираме мозъка в робот. Ами душата? Тя копира ли се през USB?

2012.07.27 | 18:46

2
и мозъкът не е вечен

Добави коментар

Водещи новини