Мозъчен стимулатор лекува редица заболявания

  • 23 юли 2012 14:15

  • 2496
  • 1
Мозъчен стимулатор лекува редица заболявания
©

В медицинския център "Хадаса" в Израел с помощта на 40 деца-доброволци ще бъдат извършени изпитания на устройство, което благодарение на магнитното въздействие върху мозъка лекува редица заболявания, сред които депресия и аутизъм, а в по-напреднала възраст - болестта на Алцхаймер, посттравматичен стрес и наркозависимост, съобщи БТА.

Технологията е наречена "система за дълбока транскраниална магнитна стимулация". На външен вид устройството напомня на каските от фризьорските салони. Първите изпитания с него вече са били извършени в Харвардския медицински център върху деца, страдащи от епилепсия.

Системата използва редица електромагнити, контролирани от компютър. Именно те излъчват сигнали, насочени към определена зона в мозъка. Импулсите стимулират мозъчната активност и облекчават протичането на болестта.

През април компанията "Brainsway", създала устройството, съобщи, че то е било тествано в 14 медицински центъра в САЩ върху 233-ма доброволци с депресия. Само за 16 седмици учените са постигнали значителен успех в лечението (30,4% от пациентите са излезли от състоянието на депресия, а в контролната група това е било постигнато само с 14,5%).

Последвайте канала на

2496 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2014.07.23 | 15:21

1
40 деца-доброволци.Ебати ташака!

Добави коментар

Водещи новини