Вече е ясен ДНК-профилът на терориста

  • 19 юли 2012 16:08

  • 6969
  • 5
Вече е ясен ДНК-профилът на терориста
©

Вече е ясен ДНК-профилът на терориста, съобщи пред журналисти в Бургас министърът на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа. ДНК-профилът и пръстови отпечатъци са качени в международната база данни, която се обновява на всеки два часа и с нея работят разследващите, каза Цветанов.

Все още не е ясно как терористът камикадзе е влязъл в страната ни и съответно в Европейския съюз. Има версии за държави, които може да се съпричастни за това от къде е влязъл той, но Цветанов не пожела да каже кои са те. Той каза, че няма да коментира информация, която може да попречи на разследването и се прави всичко възможно да се установи откъде е влязъл. Всичко, което е събрано от огледа като доказателства, ще бъде изпратено в лаборатория в София, за да се изследва. Все още не е ясен видът на взривното вещество и не може да се каже дали той е от България или не. Цветанов каза още, че е установена самоличността на всички загинали и техният брой остава същият – седем.

Очаква се около 18.00 часа летището в Бургас да заработи, вече са извършени всички огледи, потвърди министърът на вътрешните работи.

На този етап, след съвместен разговор с нашите и израелските служби, не може да се каже нищо за самоличността на атентатора. Първо трябва да му се направи ДНК експертиза, а после националността и мотивите му ще бъдат обявени. Лекарите от съдебна медицина работят интензивно и труповете на убитите израелски граждани ще бъдат готови за транспортиране около 22 часа. В момента правим всичко възможно да установим от къде е влязъл терористът, който взриви бомбата на бургаското летище. Имаме допълнителна информация, която обменяме с държавите, в които се предполага, че лицето е било. Колегите ще занесат всичко събрано в София, защото там има условия да се направи задълбочен анализ. Ще се работи цяла нощ, за да имаме информация, посочи Цветанов.

Всичко, което ще се установи от съдържанието на взрива, ще може да се предположи дали е изработен в България или в друга държава. Предположенията на експертите са, че по всяка вероятност раницата на терориста не е била свалена от гърба му, а е била взривена на него, защото ударената вълна е мощно отразена в асфалта и след това в багажното отделение на автобуса, но няма щети, които да са за поставено взривно устройство в багажното отделение. Количеството на взрива ще се установява допълнително, съобщи министърът на вътрешните работи.

На въпрос защо израелските граждани са вече в страната си, въпреки че са свидетели, Цветанов отговори, че тези, които са били свидетели, са били разпитани. "Всички процесуално-следствени действия са синхронизирани между двете страни. Разследването е изцяло на българските власти, но се възползваме от възможността да си обменяме информацията”, каза още вътрешният министър.

Засилен е медийният интерес към събитието, репортери от цяла Европа са на мястото на събитието, предаде БНТ.

Последвайте канала на

6969 5

Коментари 5

Добави коментар
roshav

2012.07.19 | 23:29

5
Е как толкова години се влачи делото за сестрите Белнейски, а тук за няма и 24 часа имаме готов ДНК профил?
nqmanema

2012.07.19 | 23:28

4
Просто поредното доказателство че ако има интерес нещата се решават бързо, ако не протакаме .
Yakov

2012.07.19 | 21:56

3
Интересно от къде е взел взривните материали атентаторът? Дали не са от "Петолъчката"?
glas

2012.07.19 | 21:55

2
ami sestrite ne sa ot izrael vednaga kazaha iran vinoven udobno za6to ne e siria naprimer ili irak ili niakoi afrikanski djihad edin i sa6ti repertoar kadeto ima petrol i toi e arabski stava talibanski jalko za nevinnite no izrael nikoga niama da ima spokoistvie do kato sa vav voina sas arabskia sviat kolko nevinni o6te triabva da zaginat predi vsiaka strana da napravi otstapki v imeto na mira kakvo sa vinovni tezi hora a uj ima diplomacia iskreni saboleznovania na bliskite na izrael no tova prodaljava tolkova dalgo vreme 50 60 godini nai malko
sadista

2012.07.19 | 21:23

1
use6tam,4e 6te ima modern warfare

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини