Врачанско пресъхна

  • 18 юли 2012 10:03

  • 674
  • 0
Врачанско пресъхна
©

Чешмите на седем села във Врачанска област пресъхнаха и хората се чудят как да оцелеят без вода в жегите. Рекордьори по безводие са двете съседни села Челопек и Паволче, където сухият режим продължава вече половин век. Хората негодуват, че са принудени да живеят във времето на кобилиците и менците, с които прабабите им са носили вода от кладенците, съобщи БНТ.

Хората в Челопек дежурят край чешмите. Когато водата дойде през нощта, започват да пълнят туби, кофи и бидони с вода. Хората се оплакват, че дори когато я пускат, от чешмите излиза въздух, който им се отчита от водомерите. Плащаме въздух, а вода си нямаме, коментират те.

Кметът на селото каза, че заради сушата дебитът на единствения водоизточник е паднал под санитарния минимум. Гриша Григоров коментира, че в момента в Челопек пристигат литър и половина вода в секунда, а селото се разраства и водата не стига.

Според специалистите проблемът може да се реши бързо. Навремето фирма "Химко" е изградила сондажен кладенец с голям дебит, който от десетилетие не се ползва. Ако собствеността му се прехвърли на ВиК - Враца, тогава с малко инвестиции сухият режим ще бъде забравен.

Кметът Григоров апелира към синдика на "Химко", към общината и областната управа да вземат адекватни мерки, за да може да се реши проблемът на хората.

Последвайте канала на

674 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини