Велики изобретения, чието създаване приписваме на погрешен човек

  • 17 юли 2012 18:18

  • 6959
  • 3
Велики изобретения, чието създаване приписваме на погрешен човек
©

Великите изобретения често се приписват на гениалния ум на конкретен човек. И често грешим, тъй като зад създаването им стои трудът на много учени, пише profit.bg.

Нека видим някои заблуди кой е истинският изобретател на:

Телефона

Вероятно първото име, за което се сещате е Александър Бел.

Патентът за удивителния апарат е даден на Бел през 1876 г. след съдебен спор над 30 изобретатели, които твърдят, че техни открития са ползвани за устройството.

По-особен е случаят с Елиша Грей. Той подава молба за патент на почти същото устройство, с почти същото име, в същия ден, в който и Бел. Но тъй като Бел е подал молбата си 2 часа по-рано, а според някои платил и подкуп, получава патента. Така Бел получава световна слава и богатство, а името на Грей потъва в забрава.

Лампата

Томас Едисън осъвършенства електрическата лампа, но далеч не е неин изобретател. Първите електрически лампи датират още от 1802 г., създадени са от британския учен Хъмфри Деви и се ползвали в рудниците.

Oткривателят на ХИВ

За откриването на ХИВ инфекцията спорят Франция и САЩ, като спорът прераства и на държавно ниво. В името на историческата правда трябва да признаем, че групата на проф. Люк Монтание от Франция първа публикува изследвания за болестта, а групата на Робърт Гало от САЩ първа й прави  подробно описание, свързвайки я с вируса на СПИН. Споровете продължават и до наши дни.

Първият аероплан

Понякога спорове предизвиква не само изобретателят, но и самото изобретение. Ако за аероплан се смята всяко изобретение, способно да се движи по въздуха, то за негов създател трябва да се смята Жан Франсоа дьо Розие- изобретателят на балона.

Ако поставим условието устройството да е по-тежко от въздуха, трябва да благодарим на Джордж Кейли- изобретател на планера. Ако поискаме да има и механика, за изобретатели трябва да смятаме Орвил и Уилбър Райт.

Радиото

Никола Тесла е първият, който успява да предаде радиосигнал и заедно с Оливър Лодж създават първообраза на радиоприемника. Хърватинът обаче не успява да комерсиализира изобретението, затова за негов създател днес смятаме Гилермо Маркони- първият, който поискал патент.

Kамерата

Най-старият филм, открит на лента, е 2-секундният „Разходка в градината“ на Луи льо Пренс от 1888 г. (виж видеото). Много учени смятат, че той, а не братя Люмиер, трябва да бъде смятан за създател на камерата.

 

Калкулатора

Двама велики математици спорят за това изобретение: Исак Нютон и Готфрид Лайбниц. Лайбниц официално представя своето изобретение три години преди Нютон, но колеги и приятели на Нютон го обвиняват в плагиатство. Симпатиите впоследствие изглежда се накланят към Нютон, но историята е решила да даде и на двамата по неща. Тя признава Нютон за „баща на класическата физика“, а Лайбниц – за баща на интегралното и диференциално смятане. Самата теорема носи името и на двамата учени.

Kой е първият изследовател, достигнал Северния полюс

Претендентите са двама: Фредерик Алберт Кук и Робърт Пери. Докато Кук жъне слава, твърдейки, че експедицията му до Северния полюс е била успешна, но забавена от суровата зима, се появява Пери . Пери, който също е предприел пътешествие до Северния полюс, твърди, че разказите на Кук нямат много общо с действителността и именно той първи е стъпил там. Тъй като Пери има известно медийно влияние, скоро успява да разобличи Кук и да накара всички да се усъмнят в умственото му здраве.

Но науката не разполага с доказателства за посещението на Северния полюс на нито един от двамата.

Съвременните автомобилни чистачки

Чистачките, които работят на определен интервал и при определени условия, са създадени от Робърт Кернс през 1964 г. Той се опитва да събере средства за патент, но по това време никой не вярва в идеята му. Междувременно за изобретението научават от Ford и започват да поставят чистачки на всичките си автомобили. Кернс завежда дело, но съдебните спорове продължават чак до 1995 г. Той печели процеса срещу автомобилния гигант, но каква полза?

Последвайте канала на

Борислава Борисова
6959 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Аз

2014.05.22 | 08:27

3
А за радиото спора е между Попов и Маркони. А този списък може да се продължи - не Джон Атанасов е измислил компютъра, а Джон фон Нойман, не Rank Xerox са измислили фотокопирането, а академик Георги Наджаков /разработката му "Фотоелектретно състояние на веществото"/
блейко

2012.09.18 | 14:26

2
Calculus и Calculator... Ами сега? Поредния крайно некадърен и абсолютно НЕГРАМОТЕН превод. Първото е това за което иде реч и на български в техническия университет (а и някои други) съответства на Математически Анализ. Калкулатора наистина е изобретение на Лайбниц и само на Лайбниц.
до Б. З.

2012.07.24 | 02:37

1
мацка, не преписвай от сбъркани сайтове, а проверявай имената... например Пери или Пири е свинята, накарала всички да мислят, че е достигнала първа полюса? (имало един негър с него, ама негрите нали не се броят, значи сам...)... ну и так далее

Добави коментар

Водещи новини