Черноморската риба е много полезна, сочи изследване

  • 17 юли 2012 12:34

  • 3046
  • 0
Черноморската риба е много полезна, сочи изследване
©

Калканът и каята са рибите в Черно море с най-малко натрупани промишлени замърсители.

Като цяло черноморската риба е много полезна храна. Това сочи първото у нас изследване за безопасността и хранителните стойности на черноморските риби. Данните са събирани близо шест години от специалисти от катедрата по Химия във Варненския медицински университет, съобщи БНТ.

Учените са изследвали десет от най-консумираните риби у нас, сред които са карагьоз, кая, калкан, сафрид, кефал, паламуд. Пробите са взети направо от рибарите по цялото българско крайбрежие. Почти всички риби съдържат голямо количество витамин Е, известен като мощен антиоксидант. Богати са на белтъчини и важните за организма омега-3 и 6 мастни киселини.

Специалистите съветват рибата да се консумира прясна. Само тогава витамините в нея се запазват. По думите на доц. Мона Станчева, след една седмица престой на рибата в камера витамините спадат наполовина, а след още една напълно, но тежките метали остават.

Учените са изследвали не само хранителните качества на рибата, но са направили и анализ на чистотата на морските дарове. Във всички видове са открити така наречените устойчиви органични замърсители. Оказва се, за щастие, че в наши води се срещат рядко.

Последвайте канала на

3046 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини