Перничани отново са обхванати от страх и отчаяние

  • 16 юли 2012 10:09

  • 1996
  • 0
Перничани отново са обхванати от страх и отчаяние
©

Близо два месеца след силния трус хората в село Дивотино край Перник отново са обхванати от страх и отчаяние.

Къщите, чиито стени са били само напукани, след земетресението в събота са пред срутване. В някои от тях все още живеят хора, докато други вече са необитаеми.

Хората споделят, че живеят в страх и не получават никаква помощ от държавата. Отчаяни са и одобрените за помощ от комисията, назначена да прави оглед на щетите. Отпуснати са им по 2200 лева, за да построят наново домовете си, което е повече от недостатъчно.

„Усетихме тотална липса на държава", коментират пред Нова телевизия пострадалите. Според областният управител на Перник Иво Петров обаче „държавата в никакъв случай не е абдикирала от проблема след земетресението от 22 май". Той е убеден, че институциите са помогнали на пострадалите общини. Той обясни, че междуведомствената комисия не е тази, която оценява, а от лицензирани оценители и комисии, създадени от самите общини. За Община Перник са отпуснати 2.700 млн. лева за 40 обществени сгради, сред които училища и детски градини. Отделно 660 хил. лева са дадени в помощ на пострадали граждани. Много хора са настанени временно в палатки и фургони.

Петров обясни, че хората не могат да получат пълното обезщетение, за да ремонтират изцяло домовете си. „Всеки трябва да поеме своята отговорност", допълни той.

8.328 хиляди са молбите на гражданите за оценка и подпомагане от междуведомствената комисия. Това съобщи кметът на Перник Росица Янакиева. Над три хиляди сгради са обходени от общината, а над хиляда и петстотин досиета са изпратени до комисията, допълни тя. Срокът за приключване на работата с всички молби е октомври. „Смятам, че ще успеем да се справим", заяви Янакиева.

Някои от застраховалите домовете си хора споделят, че са получи само по 200 лева обезщетения. Те са решили да заведат иск срещу застрахователя си. Те се надяват държавата да им помогне, за да успеят да ремонтират къщите си до зимата. Над 40 хил. лева излиза възстановяването на някои от пострадалите домове.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1996 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини