Иран иска да домакинства преговори между сирийското правителство и опозицията

  • 15 юли 2012 16:49

  • 415
  • 0
Иран иска да домакинства преговори между сирийското правителство и опозицията
©

Техеран е готов да стане домакин на преговори между сирийското правителство и опозиционните трупи, каза днес иранският външен министър Али Акбар Салехи, цитиран от световните агенции.

Пред агенция ИСНА Салехи посочва, че Техеран "е готов да съдейства и да предостави необходимите условия за преговори между опозицията и правителството" на Сирия.

Преди време специалният представител на ООН и Арабската лига Кофи Анан посочи, че Иран трябва да участва в търсенето на решение на сирийския проблем. "Иран е ключов играч. Той има влияние в района и ние не бива да го пренебрегваме. Техеран трябва да участва активно в търсенето на решение", посочи Анан.

Редица западни страни не поддържат позицията на Анан, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Международният комитет на Червения кръст посочи днес, цитиран от Асошиейтед прес, че конфликтът в Сирия е истинска гражданска война, което означава, че за страната трябва да се прилага международното хуманитарно право.

То дава право на страните в конфликт да използват съответните средства за постигането на целите си. Освен това оценката на женевската организация може да послужи за основа за разследвания на военни престъпления, особено ако цивилни биват нападнати или пък задържаните противници биват подложени на мъчения или убивани, допълва АП.

Последвайте канала на

БТА
415 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини